Kazahstan. UPDATE: Tokaev a dat ordin să se tragă în ”teroriști”. ”Ordinea” constituțională este aproape restabilită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Președintele kazah a declarat vineri că ordinea constituțională este aproape restabilită în țară. 

UPDATE. Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul fără avertisment împotriva teroriştilor, a respins orice fel de negocieri şi a promis eliminarea bandiţilor înarmaţi pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, transmit AFP şi Reuters, citați de Agerpres.  

Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide, a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor.

Potrivit lui Tokaev, 20.000 de bandiţi - cu un plan clar şi cu un nivel înalt de pregătire de luptă - au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că bandiţii care nu se predau vor fi distruşi. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe terorişti.

Tokaev i-a mulţumit în mod special preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe.

Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu, a transmis Tokaev.

El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.

Știrea inițială

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că ordinea constituţională a fost "în linii mari restabilită" în această ţară din Asia Centrală, după mai multe zile de proteste fără precedent, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. 

"Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile", a declarat preşedintele Kazahstanului într-un comunicat. "Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor", a adăugat el.

18 polițiști au fot uciși

Într-un comunicat separat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de "criminali înarmaţi au fost lichidaţi" şi peste 3000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.

Rusia a trimis militari

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei "forţe colective de menţinere a păcii" a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de "preluare a controlului" asupra instituţiilor ţării.

CITEȘTE ȘI   -  Baie de sânge în Kazahstan. Chirieac: Mă întreb ce se va întâmpla cu Rompetrolul, unul dintre marii investitori din România, care vine din Kazahstan

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a anunţat trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, într-o misiune cu durată limitată.

Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel