Karner răsucește cuțitul în rana Schengen: Suntem pe drumul cel bun, dar nu la linia de sosire
Astăzi, miniștrii de interne din UE s-au reunit la Luxemburg pentru a discuta despre deportările mai rapide ale refugiaților care nu au dreptul de a rămâne și nu pleacă voluntar.
Ungaria și Italia au propus înființarea așa-numitelor centre de returnare în țări terțe. Refugiații trebuie să fie cazați în aceste centre înainte de a intra în UE. Italia a semnat deja un acord cu Albania pentru a opera astfel de centre acolo. Cu toate acestea, alte țări din UE nu consideră acest model potrivit și îl resping, scrie dieberwertung.
Un alt subiect important al întâlnirii a fost admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Spațiul Schengen permite călătoriile fără frontiere între statele sale membre. Deși multe țări sunt în favoarea accederii, Austria blochează accederea deplină a celor două țări. De la sfârșitul lunii martie, România și Bulgaria sunt membre ale așa-numitului „Schengen aerian și maritim”, ceea ce înseamnă că nu mai există controale la frontierele aeriene și maritime, dar integrarea deplină este încă în așteptare.
Discuții despre directivele de returnare și deportări
De asemenea, Comisia a primit o solicitare din partea majorității statelor membre să revizuiască directiva privind returnarea din 2008. Anul trecut, peste 480.000 de refugiați au fost rugați să părăsească UE. Cu toate acestea, doar unul din cinci dintre ei s-a întors efectiv în țara de origine.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a subliniat că există două probleme centrale: „Cum putem implementa deportările în mod mai consecvent?” și consultarea privind extinderea Schengen. În opinia sa, nu este încă momentul potrivit pentru ca România și Bulgaria să fie incluse pe deplin în spațiul Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu suntem încă la linia de sosire”, a spus, tăios, Karner.
Ministrul german de interne Nancy Faeser a susținut, de asemenea, apelul pentru deportări mai rapide. Ea a pledat pentru proceduri mai rapide și pentru ca refugiații să poată fi întorși la graniță dacă nu au dreptul de a rămâne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News