Karate: Cei 23 de sportivi români care au participat la Mondialele de la Santiago de Chile s-au întors în ţară
Cei 23 de sportivi români care au participat la Campionatele Mondiale de cadeţi, juniori şi Under-21 de la Santiago de Chile, competiţie desfăşurată pe fondul revoltelor care au loc în capitala sud-americană, s-au întors cu bine în ţară, ei ajungând în această seară pe Aeroportul Internaţional Otopeni.
Sportivii au fost aşteptaţi de părinţi, rude şi priteni cu steaguri tricolore şi flori, revederea fiind una emoţionantă. Preşedintele Federaţiei Române de Karate, Octavian Amzulescu, a declarat, pentru AGERPRES, că experienţa copiilor a fost una 'şocantă', dar cu toate acestea nu a lăsat urme. 'Totul este bine când se termină cu bine. Toţi copiii s-au întors cu bine, au ajuns sănătoşi la Bucureşti. Ei au avut parte şi de o primire emoţionantă din partea părinţilor care au venit în număr mare să îi întâmpine. Experienţa sportivilor a fost una şocantă din cauza revoltelor din Santiago de Chile, dar nu a lăsat urme. Doamna ambasador din Chile Monica Ştirbu a avut o mare contribuţie şi vreau să îi mulţumesc, pentru că a avut grijă să nu le lipsească nimic. În plus, înţeleg că i-a şi dus să viziteze, au fost cu telegondola. De regulă nu se organizează asemenea competiţii în zone cu risc, dar acum s-a întâmplat. Nimeni nu avea de unde să ştie că vor apărea aceste revolte la Santiago de Chile.
E prima oară în istoria noastră când se întâmpă aşa ceva', a spus acesta. 'Probleme majore nu au mai avut acolo, însă în ultimele două zile autorităţile locale au decis să mute toate delegaţiile la un alt hotel, adică de la Crowne Plaza la Intercontinental, care era mult mai departe de zona centrală, cea unde aveau loc manifestaţiile. Lucrurile escaladaseră destul de mult din ce am înţeles, iar autorităţile locale au decis să îi mute pe toţi. La un moment dat se strânseseră manifestanţii şi în jurul hotelului Crowne Plaza, iar poliţia i-a împrăştiat. Nu au atacat hotelul, însă poliţia a vrut să elimine orice risc. Federaţia chiliană spusese clar că autorităţile vor asigura securitatea tuturor celor peste 1.500 de sportivi prezenţi la competiţie. Deci nu a avut nimeni de suferit. Singura problemă a fost apa, pentru că dacă nu au prea ieşit au fost nevoiţi să cumpere apa de la hotel şi au dat foarte mult pe ea. Iar cu mâncarea a fost în regulă, pentru că doamna ambasador a trecut constant pe la ei şi le-a mai adus câte ceva de mâncare', a adăugat Amzulescu.
România a obţinut la Campionatele Mondiale, competiţie rezervată sportivilor cu vârste între 14 şi 20 de ani, un loc 5, prin Bianca Iorga la juniori kumite (categoria 53 kg), şi un loc 7, prin Remus Burcea la cadeţi kumite (categoria 57 kg). 'Legat de competiţie efectiv, ea s-a desfăşurat normal. Sportivii care participau erau transportaţi cu autocarele la sală, neînsoţiţi de poliţie sau armată. Federaţia chiliană a spus că e mai bine aşa pentru că nu trezesc suspiciuni. Aşa că nu a fost nicio problemă. Iar ca rezultate, am reuşit un loc cinci, deci o finală mică luptată, dar pierdută de Bianca Iorga. Şi de asemenea mai avem un loc şapte obţinut de Remus Burcea', a spus Octavian Amzulescu. România a participat la Campionatele Mondiale de cadeţi, juniori şi Under-21 de karate WKF (23-27 octombrie) cu o delegaţie formată din 23 de sportivi şi 2 antrenori.
Preşedintele Republicii Chile, Sebastian Pinera, a decretat starea de urgenţă la Santiago de Chile din cauza manifestaţiilor şi ciocnirilor violente izbucnite pe fondul creşterii preţurilor la transportul cu metroul. Confruntările între forţele de ordine şi manifestanţi s-au intensificat după ce mai multe clădiri aflate în centrul oraşului, printre care şi o sucursală a băncii naţionale, au fost incendiate. De asemenea, un supermarket din apropiere a fost vandalizat, iar mai multe staţii de metrou au fost atacate cu sticle incendiare. Până în prezent, revoltele din Santiago de Chile s-au soldat cu 17 morţi şi peste 7.000 de arestări, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News