Kamala Harris, în România. Tudor Curtifan (DefenseRomania): Mesaj de forță diplomatică din partea administrației Biden
Tudor Curtifan, redactor-șef la DefenseRomania.ro, a spus că vizita vicepreşedintei SUA, Kamala Harris, în România este un mesaj de forță diplomatică.
'Este clar că mesajul este unul de forță diplomatică din partea administrației Joe Biden. Vizita vicepreşedintei SUA, Kamala Harris, în România vine ca o completare a trupelor americane care au ajuns în țara noastră în ultimele săptămâni. Este clar că România și Polonia au un rol important, sunt piloni în flancul estic al NATO.', a spus Tudor Curtifan.
Întrebat dacă sosirea Kamalei Harris ar însemna și aducerea de noi trupe în România și dacă este o diferență majoră între țara noastră și Polonia, de unde au venit mai multe informații că ar pune la dispoziție, gratuit, către Ucraina toate avioanele MiG-29, și faptul că acum americanii ar muta tehnică militară în Polonia, spre deosebire de România, despre care nu s-a vorbit atât de mult în aceste contexte, Tudor Curtifan a răspuns:
'Subliniez că în România avem deja un sistem Aegis Ashore la Deveselu, americanii tocmai îl construiesc pe cel de-al doilea pe teritoriul Poloniei. Însă există și anumite puncte unde suntem puțin înaintea Poloniei. Avem sisteme apărare Patriot pe care polonezii tocmai le achiziționează. Nu cred că e relevant acest aspect, ambele state fiind la fel de importante. Sunt piloni importanți în flancul estic al NATO și în Europa centrală. Într-adevăr, ați menționat corect despre acele avioane MiG-29 care ar trebui să ajungă la Ucraina, dar nu se va întâmpla acest lucru. Aseară, domnul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a refuzat elegant oferta Poloniei de le a transfera. Situația e mult mai complexă, pentru că necesită niște etape intermediare ample pentru a putea fi transferate, dar Polonia oricum a transferat mult armament către Ucraina înainte de începerea crizei.', a mai declarat Tudor Curtifan, redactor-șef la DefenseRomania.ro, într-o intervenție la România TV.
Citește și: Un consilier al preşedintelui Andrzej Duda a declarat că Polonia este pregătită să acţioneze pentru a furniza avioane MiG-29 Ucrainei, însă numai în cadrul NATO.
Polonia este pregătită să acţioneze pentru a furniza avioane MiG-29 Ucrainei, însă numai în cadrul NATO, a declarat miercuri un consilier al preşedintelui Andrzej Duda, după ce Statele Unite au respins propunerea Varşoviei de a-şi pune această flotă la dispoziţia Washingtonului, transmite Reuters, citat de Agerpres.
SUA nu vor ca aceste avioane să ajungă în Ucraina de la baze americane
SUA nu vor ca aceste avioane să ajungă în Ucraina de la baze americane, a declarat consilierul Jakub Kumoch la televiziunea publică TVP Info.
Polonia este pregătită să acţioneze, dar numai în cadrul alianţei, în cadrul NATO, a afirmat el.
Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale Mi-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
'Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă', a spus John Kirby într-un comunicat, potrivit AFP.
El a precizat că o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, ţară confruntată cu invazia rusă,'trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News