Justin Capră, inventatorul mașinii care consumă un litru/100 km. Sursă de inspirație pentru americani
Autor: Andi Miron | Publicat pe: 22 feb 2018, 11:50
WhatsApp
Prețul la carburant este într-o continuă creștere, iar pentru reducerea consumului acestuia, Justin Capră, inventator român, a venit cu o soluție alternativă.

Justin Capră este românul care a inventat un automobil cu care poți parcurge toată țara, cu un singur plin. Viteza maximă pe care o poate prinde automobilul este de 80 de km/h, este propulsată de un motor pe benzină, iar cel mai important aspect, consumă doar un singur litru la suta de kilometri. Mașina reprezintă un exemplar unicat, pe care inventatorul decedat în 2011, o conducea ocazional.

„E penibil că am ajuns să mişcăm din loc o tonă de fiare ca să deplasăm 70 de kilograme ale şoferului, care de cele mai multe ori e singur în maşină”, era de părere inventatorul rmân.

Justin Capră a realizat peste 130 de invenții

Virgiliul Justin Capră a realizat peste 130 de invenții, 72 dintre ele fiind prototipuri de automobile cu consum redus, 7 aparate de zbor și 15 motoare neconvenționale. Cea mai importantă invenție a lui Capră este considerat celebrul jet pack, rucsacul zburător, folosit de către astronauții de la NASA, în călătoriile spațiale. Capră a inventat jet pack-ul în 1958.

„În 1958 am reuşit să mă şi ridic, după multe experienţe eşuate. M-am ridicat jumătate de metru, un metru, şi-am crezut că sunt în Ceruri… De frică. Pentru că nu m-aşteptam să mă ridic. Oricum, n-a fost o experienţă prea reuşită. M-am şi fript la mână, s-a rupt şi un ajutaj”, a dezvăluit Capră.

În 1962, SUA a inventat un dispozitiv identic și abia în anul 2002 americanii au recunoscut oficial că sursa de inspirație a fost inventatorul român.

Printre invențiile semnate de Justin Capră se mai numără şi un elicopter pentru juniori, de numai 30 de kilograme, un aparat de zbor individual, cu azot lichid și fotoliul zburător.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?