Data actualizării:
Data publicării:

Jurnalistul care l-a enervat pe Băsescu: S-a schimbat la față când a auzit de Irak

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jurnalistul timișorean Dragoș Boța spune că președintele Traian Băsescu "s-a schimbat la față" în timpul interviului acordat pressalert.ro  când i-a fost adresată o întrebare despre Irak.

Șeful statului a fost vizibil iritat în timpul unui interviu în direct când Dragoș Boța l-a întrebat dacă a mințit când a spus că jurnalistul Mile Cărpenișan a dezinformat sau când l-a decorat post-mortem.

"'Când aţi minţit?' – a fost întrebarea care pe preşedintele Traian Băsescu l-a lovit în plex. Când a auzit cuvântul Irak s-a schimbat la faţă. Şi nu se poate invoca pixelul albastru. Nu faptul că l-am întrebat despre "reevaluarea" lui Mile Cărpenişan de la ziarist care răspândeşte minciuni din Irak la decoratul post-mortem pentru profesionalism, ci faptul că am folosit acel cuvânt. Acelaşi cuvânt pe care l-a folosit de nenumărate ori din spatele pupitrului de la Cotroceni pentru toţi cei care nu i-au fost pe plac – jurnalişti sau adversari politici. Prima reacţie a omului, care cu puţin timp înainte spunea că nu poate rămâne în nori, chiar dacă este preşedinte şi coboară în mocirlă ca să se bată cu premierul, a fost "nu este frumos să vorbiţi aşa, ce spuneţi?". Pentru ca mai apoi să transmită că el, preşedintele, nu poate fi întrebat aşa ceva, iar dacă o faci ai o problemă de educaţie. Considerând, probabil, că sinceritatea dăunează.

Citește și: Băsescu, scos din sărite de o întrebare capcană la un live

 

Pentru că de ieri încoace s-a tot discutat pe tema întrebării voi da câteva explicaţii pe care Traian Băsescu nu şi le-a dorit să le audă în direct. A-i adresa această întrebare, extrem de directă, lui Traian Băsescu când încă este în funcţia de preşedinte, era o datorie morală faţă de Mile Cărpenişan, cu care am fost, în timpul crizei din Irak, acolo. Sunt prea puţini cei care ştiu caznele prin care a trecut omul şi jurnalistul Mile Cărpenişan atunci când îşi făcea meseria aşa cum ştia mai bine, iar unii îi turnau zoaine-n cap pentru că le încurca planurile de a umfla o poveste pentru a obţine efectul maxim la nivelul opiniei publice. Doi jurnalişti români în Irak, acreditaţi de armata americană, care au stat în zona comandamentului forţei multinaţionale, au fost elementele neaşteptate, care i-au încurcat puţin pe păpuşari să se joace cum le-a plăcut – "vroiaţi să vă băgaţi, ca ziarişti, într-o operaţiune în care nu aveaţi nicio treabă" a reproşat, ieri, Băsescu. De parcă am fi plecat într-o operaţiune de comando după cei trei şi nu ne-am fi făcut meseria – de a relata de acolo ce se întâmplă. Informaţii obţinute de acolo din Irak şi publicate imediat după răpire – cum ar fi numele grupării la care au ajuns cei trei jurnalişti – au reapărut apoi în rechizitoriul în baza căruia Omar Haissam a fost condamnat. Subiectul răpirii din Irak este unul din "scheleţii" din dulapul preşedintelui Băsescu, care observ că, mai nou, tot se scuză pe subiectul Adrian Năstase – ba că au fost vecini şi au stat la una mică, ba că nu i-a retras ordinul Steaua României.

Respectul pentru funcţie nu ţi-l arăţi prin pupatul în dos şi nici prin evitarea cuvintelor, care exprimă exact întrebarea pe care vrei să o adresezi ca ziarist, pentru a nu zgudui orgoliul cuiva. Respectul pentru meseria de jurnalist este de a încerca, oricât de dificil ar fi, să afli care este adevărul. Cu orice risc. Asumat până la capăt", a scris Dragoș Boța într-un editorial pentru pressalert.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel