Data publicării:

Jurnalistul ”aruncat” de două ori din țară, scenariu despre viitorul Casei Regale. Doru Braia: Românii au nevoie de o icoană

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres

Doru Braia a fost invitat în emisiunea #Rezist unde a vorbit despre viitorul Casei Regale în România.

Întrebat de Oana Stănciulescu cum vede viitorul Casei Regale în momentul de față, Doru Braia, jurnalist militant pentru drepturile omului înainte de 1989, a detaliat, în cadrul emisiunii #Rezist.

”Românii au nevoie de o icoană. Ei nu pot schimba icoanele din biserici odată la 4 sau la 5 ani”

"Eu sunt optimist, cu toate că vârsta nu mi-ar mai da voie, dar sunt convins că la un moment dat neamul românesc va ajunge la o stare de luciditate care să-i arate că este forma de guvernământ cea mai potrivită nouă, în primul rând datorită mentalității genetice românești. Românii au nevoie de o icoană. Ei nu pot schimba icoanele din biserici odată la 4 sau la 5 ani. Având nevoie de o icoană, iată că un rege, sigur - în regim de monarhie constituțională -  ar putea fi soluția, cum a fost în Marea Britanie Regina Elisabeta și cum se bucură acum și Regele Charles al III-lea care este înconjurat cu mai multă simpatie, chiar cu iubire, de majoritatea covârșitoare a britanicilor.

Sigur că și acolo mai sunt voci din astea sprințare, republicane, dar nu contează. Și nota bene: în țara noastă, o bucățică din teritoriu aparține unui rege în funcție. Regele Charles are la Viscri vreo trei proprietăți, mi se pare, așa că iată - undeva, pe o bucățică de România, avem totuși un rege" a spus jurnalistul Braia.

”Eu nu m-am mutat niciodată în Germania. Două regimuri românești m-au dat afară din țara mea”

Acesta a povestit și cum a fost izgonit din țară, după introducerea făcută de Oana Stănciulescu care l-a descris drept jurnalist-militant:

"Din păcate a trebuit să fiu la fel de militant și după 1990, așa că sunt mai mult militant decât jurnalist. Jurnalismul l-am făcut tot pentru a milita. Eu nu m-am mutat niciodată în Germania. Două regimuri românești m-au dat afară din țara mea. O dată a fost în septembrie 1978 când am fost pus de un securist în fața alternativei Jilava sau pleci și a doua oară în aprilie 1990 de către regimul Iliescu împotriva căruia, după 9 ani, am câștigat totuși un proces și l-am obligat la niște despăgubiri pe care Ioan Talpes, la ora aia consilier prezidențial, voia să mi le plătească din buget. I-am amenințat că-i voi da în judecată pentru deturnare de fonduri, pentru că mie trebuia să-mi plătească despăgubirea președintele" a spus acesta.

Doru Braia a mai povestit în debutul emisiunii și de ce nu votează la alegerile prezidențiale. "Nu pot vota președinți de republică pentru că sunt un monarhist convins. Mi-e cu atât mai greu să votez președinți de republică, pentru că această republică continuă să fie complet nelegitimă. Tot ce s-a întâmplat în 1947 nu se încadrează în nicio procedură juridică, ca să nu mai vorbim politică, atunci când a fost uzurpat Regele Mihai, drept pentru care m-am exclus de vreo 40 de ani de la orice scrutin prezidențial."

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel