Jurnaliștii palestinieni primesc Premiul mondial pentru libertatea presei, din partea UNESCO
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
UNESCO a acordat joi premiul mondial pentru libertatea presei tuturor jurnaliștilor palestinieni care raportează din Gaza, unde Israelul este implicat într-un conflict cu Hamas de peste șase luni.

Mauricio Weibel, președintele juriului internațional format din profesioniști din domeniul mass-media, a declarat că în aceste timpuri dificile este important să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și recunoaștere pentru jurnaliștii palestinieni care acoperă această criză în condiții extrem de dificile, notează France 24.

El a subliniat că umanitatea are o datorie importantă față de curajul și dedicarea lor pentru libertatea de exprimare.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a spus că acest premiu este un omagiu adus curajului jurnaliștilor care lucrează în circumstanțe periculoase și dificile.

Conform Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul în New York, cel puțin 97 de membri ai presei au fost uciși de la începutul conflictului în octombrie, dintre care 92 erau palestinieni.

Războiul a început cu un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în mare parte civili, conform unui numărători AFP a cifrelor oficiale israeliene.

Israelul estimează că 129 de prizonieri luați de militanți în timpul atacului sunt încă în Gaza. Armata afirmă că 34 dintre aceștia au murit.

În replică, ofensiva Israelului împotriva Hamas a ucis cel puțin 34.596 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, conform Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel