Data publicării:
Jurnalist dispărut în Turcia: Trump, intervenție 'la cel mai înalt nivel'
Donald Trump, a spus miercuri că a discutat 'la cel mai înalt nivel' cu autorităţile saudite pentru a solicita explicaţii privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi.
Trump a dezvăluit că intenţionează să o invite la Casa Albă pe logodnica ziaristului, Hatice Cengiz, transmite EFE. În declaraţii făcute presei în Biroul Oval, Trump a indicat că a vorbit cu Riadul nu doar o dată despre caz, fără a-i numi pe interlocutorii săi, şi a recunoscut că nu este clar dacă Khashoggi a fost asasinat, aşa cum susţin prietenii acestuia.
'Nu îmi place acest subiect', a afirmat Trump, continuând: 'Este o situaţie foarte tristă, foarte rea. Nu putem permite să se întâmple acest lucru jurnaliştilor, nimănui. (...) Este o situaţie foarte serioasă pentru noi, pentru această Casă Albă'. Preşedintele american a mai arătat că vrea să o invite la Casa Albă pe logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, care are cetăţenie turcă şi al cărei editorial Trump a semnalat că l-a remarcat.
Cerere pentru Trump
Logodnica jurnalistului a cerut marţi, prin intermediul Washington Post, ajutorul preşedintelui american Donald Trump pentru 'a face lumină' în această afacere. 'Îl implor pe preşedintele Trump şi pe prima doamnă Melania Trump să ajute să se facă lumină asupra dispariţiei lui Jamal', a scris Hatice Cengiz într-un editorial publicat în cotidianul cu care colabora Khashoggi.
Sauditul a fost exilat în 2017 în SUA, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit 'MBS'. Într-un interviu realizat de BBC cu trei zile înainte de dispariţia sa, Khashoggi a spus că nu are intenţia de a se întoarce în ţară. 'Când aud despre arestarea unui prieten care nu a făcut nimic să merite o arestare, asta mă face să mă gândesc că nu trebuie să merg acolo. Eu cel puţin vorbesc, acest prieten nici măcar nu vorbeşte', a spus jurnalistul.
SUA 'urmăreşte îndeaproape situaţia'
Într-un moment în care creşte presiunea asupra administraţiei americane pentru a interveni în acest dosar pe lângă aliatul său saudit, secretarul american al apărării Jim Mattis a dat asigurări marţi că SUA 'urmăreşte îndeaproape situaţia'. Potrivit Reuters, care citează Casa Albă, pe acelaşi subiect, al dispariţiei jurnalistului, şi pentru a cere informaţii au discutat în ultimele două zile cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, consilierul pentru securitate naţională John Bolton şi consilierul Casei Albe, Jared Kushner, ginerele preşedintelui Trump, precum şi secretarul de Stat american, Mike Pompeo.
Elemente care acreditează teza dispariţiei forţate sau a asasinării jurnalistului saudit la Istanbul de către agenţi din ţara sa au fost dezvăluite miercuri de media turce, în timp ce logodnica sa îi cere ajutorul lui Donald Trump, relatează miercuri AFP.
Filmul dispariței
Jamal Khashoggi, un jurnalist critic al puterii de la Riad care scria în special pentru Washington Post, s-a dus la consulat pe 2 octombrie, unde fusese programat pentru o serie de formalităţi administrative. Potrivit poliţiei turce, el nu a mai ieşit din consulat, însă Riadul susţine contrariul. În imaginile suprinse, Khashoggi apare intrând în consulat la ora 13.14. O camionetă neagră este vizibilă, parcată în apropiere. Alte imagini arată o camionetă intrând în consulat şi apoi ieşind şi deplasându-se, la 15.08, potrivit canalului 24 TV, la reşedinţa consulului din apropiere.
Surse turce, care citează ancheta în curs, au afirmat în timpul weekendului că Khashoggi a fost asasinat în consulat. Însă anumite media au evocat marţi posibilitatea ca jurnalistul să fi fost răpit şi dus în Arabia Saudită. Riadul a dezminţit însă cu fermitate teza asasinării jurnalistului. Washington Post a afirmat, citând o sursă informată, că serviciile de informaţii americane au interceptat înainte de dispariţia lui Khashoggi comunicaţii între responsabili saudiţi evocând răpirea sa.
Poliţia turcă a dezvăluit sâmbătă că un grup de 15 saudiţi a sosit şi a plecat din Istanbul şi s-a deplasat la consulat în ziua dispariţiei jurnalistului. Postul 24 TV şi alte canale au difuzat imagini despre care acestea afirmă că i-au surprins pe membrii acestui grup sosind pe aeroportul din Istanbul şi apoi la hotelul lor. Potrivit acestor surse, ei au părăsit hotelul în cursul dimineţii pentru a merge la consulat şi apoi au plecat în cursul serii.
Cotidianul proguvernamental Sabah a publicat marţi informaţia că două avioane private au venit din Arabia Saudită la Istanbul în acea zi şi că persoanele aflate la bord aveau camere rezervate în hoteluri apropiate de consulat, dar că ele nu au petrecut noaptea la hotel. Miercuri, acelaşi ziar a publicat numele, vârstele şi fotografiile celor 15 oameni prezentaţi drept 'echipa de asasinat' trimisă de Riad. Numele uneia dintre aceste persoane, Salah Muhammed Al-Tubaigy, corespunde cu cel al unui locotenent-colonel din departamentul de medicină legală saudit. Autorităţile turce au obţinut marţi permisiunea de a percheziţiona consulatul saudit, dar percheziţia nu a avut încă loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News