Un jurnalist de la România Liberă și-a dat demisia după ce i s-a cerut să scrie un articol ”șantajist”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
logo-romania-libera-martie-2010-thumb-250-0-18
logo-romania-libera-martie-2010-thumb-250-0-18

Ştefan Mako, jurnalist la ziarul România Liberă, și-a dat demisia după ce a fost pus de șefi să scrie un articol ”șantajist”, după cum îl descrie chiar el, împotriva AVAS, instituție care l-a executat silit pe Dan Adamescu, patronul ziarului.

”Într-o minunată zi de vară, în care ne scurgeam sub birouri în lipsa unui sistem normal de aerisire, redactorul-şef Dan Turturică l-a convocat în mare linişte pe superiorul meu direct, şef de departament Cristian Curus. După câteva minute, cel din urmă iese din gheretă şi mă cheamă frumos la un triumvirat. Turturică-mi dă o fiţuică cu un număr de telefon, super-sursă venită pe filiera Adamescu jr – ză mogul. Cineva de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

Ideea era ca eu să mă întâlnesc cu sursa pentru a primi nişte supercalifragilistice informaţii despre preşedintele instituţiei, Aurelian Popa. Material de primă pagină, marţea următoare. Totul să rămână între noi, evident. Dau telefonul şi înghit biletul. Dracu’ pe mine dacă află vreunu’ de la ziar. Menţionez că nu aveam la activ nicio investigaţie şi nici nu era unul dintre genurile în care visam să activez, în timp ce printul avea câţiva băieţi chiar buni.

Cred că sunt bineştiute popririle şi executările silite pe care AVAS-ul le-a făcut Unirii, firmă deţinută de fostul meu mogul. Numele de pe fiţuică mi-era cunoscut. Nu de mirare mi-a fost că persoana în cauză fusese subiectul unei anchete scrise cu puţin timp înainte de unul din colegii de la print.

Deşi treaba puţea de la început, am decis să mă văd cu sursa. „Poate chiar are ceva bun”, mă gândeam în naivitatea mea. Nefiind obişnuit cu astfel de întrevederi, totul mi se părea foarte palpitant. Ne-am întâlnit, eu cu sursa, pe o bancă de la Piaţa Alba Iulia. O fază din aia din filme, în care vine unu, îţi dă un plic, şi vă vedeţi amândoi de drum. Nu m-am putut abţine să întreb de ce a venit cu informaţiile tocma’ la RL, după ce fusese muită recent de colegii mei. „ăăă… n-am venit să discutăm despre mine. Mi le-a cerut Alex (Adamescu, n.a.). Vorbeşte cu el detaliile”. Ignorând orice idee de şantaj mizerabil între cele două personaje, am zbughit-o acasă cu plicul maro, nerăbdător să văz ce mă-sa ascundea Popa ăsta.

În intimitatea colibei, am desfăcut agitat plicul. ŞOC şi GROAZĂ. Nişte printuri cu date de la Registrul Comerţului, niciuna la zi, după cum aveam să constat şi o înşiruire de acuzaţii fără dovezi, nesusţinute de declaraţiile şi documentele ulterioare.”, scrie Mako pe blogul său.

Ajunsesem la două pachete de țigări pe zi, după două luni de nefumat

” În ziua apariţiei articolului, domnul Popa, a cărui poziţie o obţinusem telefonic, m-a sunat pe mine, deloc anonim, ca să mă anunţe că ne pregăteşte un proces frumos. L-am invitat să facă ceea ce consideră corect, după ce l-am informat că mă delimitez de informaţiile prezentate.

La scurt timp, sătul de aere de divă, testicule atrofiate şi atitudini tiranice, şi când ajunsesem la două pachete de ţigări după două luni de nefumat, am decis că e potrivită despărţirea de minunatul mediu jurnalistic în care vieţuisem trei sferturi de an, şi de presă în general pe perioadă nedeterminată.

M-a frapat atitudinea colegilor, atât de mici în gândire, şi-mi cer scuze dacă-i ofensez, încât singurele lor preocupări erau “da’ cum o să-ţi plăteşti chiria”, “da’ unde te angajezi în perioada asta”, “poate dacă mai aştepţi demisionăm toţi, în bloc.”

După primele nopţi în care am dormit ca un prunc, având chiar şi vise umede, am purces frumos către Vama Veche unde am trăit cea mai lungă şi frumoasă beţie de până acum”, a conchis jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel