Data publicării:
Junta militară care a preluat puterea în Niger acuză Franța că vrea să-l reinstaleze în funcția de președinte pe Mohamed Bazoum
Conducerea militară care a preluat puterea în Niger susține că Parisul urmărește să-l reinstaleze pe președintele demis pe măsură ce tensiunile regionale cresc.
Junta militară care a preluat puterea în Niger a acuzat Franța că plănuiește o intervenție militară pentru a-l reinstala în funcție pe președintele demis, Mohamed Bazoum, pe măsură ce tensiunile în regiune au continuat să crească în urma loviturii de stat, scrie The Guardian.
Junta a declarat la televiziunea națională că Franța caută „căi și mijloace de a interveni militar în Niger” și a avut o întâlnire cu șeful de stat major al gărzii naționale din Niger „pentru a obține autorizația politică și militară necesară”.
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a negat orice presupusă intenție de intervenție militară în țara vest-africană. „Este greșit”, a spus ea luni seară la postul de știri BFMTV, adăugând că este încă posibil să-l readucă la putere pe președintele ales democratic al Nigerului.
„Și este necesar, deoarece destabilizarea este periculoasă pentru Niger și vecinii săi”, a spus ea.
Bazoum, un aliat al puterilor occidentale, a fost răsturnat de la putere la 26 iulie într-o lovitură de stat a gărzii prezidențiale de elită a Nigerului. Generalul Abdourahamane Tchiani s-a autoproclamat lider, dar nu a fost recunoscut la nivel internațional.
Luni, partidul lui Bazoum a declarat că mai mulți miniștri din guvernul său demis au fost arestați, inclusiv ministrul Minelor. Nigerul este al șaptelea cel mai mare producător de uraniu din lume, metalul radioactiv utilizat pe scară largă pentru energia nucleară și tratarea cancerului.
Președintele Ciadului, Mahamat Idriss Déby, care a zburat în Niger pentru a încerca să medieze situația, a postat imagini în care apărea președintele Bazoum, arătându-l zâmbind și aparent nevătămat.
Déby a spus că s-a întâlnit cu Bazoum și liderul puciului Tchiani pentru a explora modalități „de a găsi o soluție pașnică”, fără a intra în mai multe detalii.
Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a acordat juntei o săptămână pentru a preda puterea conducerii democratice, avertizând într-o declarație că, dacă Bazoum nu va fi reinstalat, va lua „toate măsurile” pentru a restabili ordinea constituțională, care „poate include utilizarea forței".
ECOWAS a suspendat toate tranzacțiile comerciale și financiare, în timp ce Franța, UE și SUA, care are aproximativ 1.000 de soldați în Niger, fie au întrerupt sprijinul, fie au amenințat că vor face acest lucru.
Germania a suspendat ajutorul financiar și cooperarea pentru dezvoltare, iar operațiunile umanitare ale ONU au fost suspendate. Rusia a cerut revenirea rapidă la „statul de drept, astfel încât acest lucru să nu ducă la victime umane”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News