Data publicării:
Jumătate dintre locuitorii din Mikolaiv, sudul Ucrainei, au fugit din cauza bombardamentelor, iar cei rămaşi fac cozi la alimente chiar şi de un kilometru
Preocuparea internaţională privind atacurile de artilerie din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie au crescut ieri, cu avertismente multiple privind riscul unui incident. Însă, cu toate acestea bombardamentele au continuat în zonă. Şi oraşul Mikolaiv din sud, considerat o poartă către regiunea Odesa, continuă să fie ţinta atacurilor cu rachete. Mai mult de jumătate dintre locuitori au fugit, iar cei rămaşi fac cozi la alimente.
Situaţia umanitară în sudul Ucrainei, la Mikolaiv, se degradează pe zi ce trece. Oraşul, care avea o populaţie de 450.000 de locuitori înainte de război, acum are cu 60% mai puţin, pentru că majoritatea au ales să fugă din cauza bombardamentelor neîncetate care afectează regiunea.
Conducta care aproviziona cu apă potabilă cetăţenii a fost distrusă de ruşi, iar pentru că aceasta se află într-un teritoriu ocupat de invadatori, spre zona Herson, autorităţile ucrainene nu o pot repara, a declarat pentru Radio România Actualităţi guvernatorul regiunii, Vitali Kim. În Mikolaiv, oamenii formează cozi lungi, chiar şi de un kilometru, pentru o porţie de mâncare.
În centrul oraşului se află organizaţii umanitare din toată lumea, care îi ajută în special pe cei bătrâni şi nevoiaşi. Şi la Odesa sirenele au sunat neîncetat pe parcursul zilei de ieri, iar oraşul a fost aproape gol. Forţele armate ale Ucrainei au reuşit să intercepteze patru rachete de tip Kalibr, trase din Marea Neagră de forţele ruse.
Regiunea dispune de un sistem antiaerian performant, aşa cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei militare, Serghei Bratchuk. Şi Naţiunile Unite trag un semnal de alarmă legat de conflictul din Ucraina. Până astăzi, aproape 18 milioane de ucraineni au nevoie urgentă de asistenţă umanitară.
Citește și - Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl: A fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are 6 reactoare
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi, notează AFP.
'Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare', a declarat el luni seară în cotidianul discurs video.
Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie
Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.
'Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare', a continuat Volodimir Zelenski.
Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi degajând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa. Un conflict de intensitate puternică face ravagii în Ucraina de la 24 februarie, dată la care preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei sale să invadeze ţara, reaminteşte AFP. Citește și - Şeful ONU solicită acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie după atacurile alarmante la adresa sa
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, relatează Reuters şi France Presse.
'Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş', a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.
Probleme la centrala nucleară Zaporojie. AIEA: Risc real de dezastru nuclear
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se declară îngrijorată de problemele de la centrala nucleară Zaporojie. Citește continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News