Judo: România, cu finanțare totală de 2 milioane de euro vs. Franța, cu 80 de milioane. Gușă: Să își dea seama ce șanse avem noi...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Cozmin Gușă a vorbit despre competițiile de judo, atrăgând atenția asupra unui aspect important în ceea ce privește pregătirea sportivilor români.

"Eu, în judo, am un buget anual, de la stat şi din banii pe care îi aduc şi eu, de vreo 2 milioane de euro, care înseamnă deplasări, cheltuieli, salarii, antrenori, indemnizații. Eu mă bat cu Franţa în competiţiile internaţionale, care are un buget de 80 de milioane de euro, de 40 de ori mai mare decât al meu, dintre care 50 de milioane aproape sunt dați de la Guvern. Restul de la companii private.

Această diferenţă sigur că se vede: la medicamentație, la alimentație, la nivelul de pregătire, la calitatea antrenorilor. În fiecare domeniu din ăsta de emergenţă, cei care ne urmăresc acum pot să îşi dea seama cu ce şanse mergem noi sau câţi sunt de mari eforturile sau talentul ca să reuşim şi noi, din când în când, nişte rezultate. Şi aşa este aproape în fiecare ramură sportivă", a spus Cozmin Gușă, în emisiune Deferiți mass-media, de a DCNews TV.

Judo este un sport tradiţional japonez derivat din jujitsu, tehnica de luptă datând din antichitate, de pe vremea samurailor, scrie cosr.ro. Judo modern s-a dezvoltat din 1880, dar a fost prezentat în premieră la JO de la Tokyo, în 1964. A lipsit de la JO din Mexic, din 1968, dar nu a mai lipsit niciodată din 1972, când întrecerile masculine au fost reintroduse la JO de la Munchen.

Întrecerile feminine au fost introduse în programul olimpic în 1992, la JO de la Barcelona. În prezent, la masculin se concurează la şapte categorii olimpice de greutate: +100 kg (grea), 60 kg, 60-66 kg (semiuşoara), 66-73 kg (uşoară), 73-81 kg (semimijlocie), 81-90 kg (mijlocie), 90-100 kg (semigrea), iar la feminin, la şapte categorii: +78 kg (grea),48 kg (superusoara), 48-52 kg (semiuşoara), 52-57 kg (uşoară),57-63 kg (semimijlocie), 63-70 kg (mijlocie), 70-78 kg (semigrea).

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel