Judeţul Sibiu, 'polul frigului'. Cea mai scăzută temperatură, minus 20 de grade, la Dumbrăveni. Cea mai mare zăpadă - 2,2 m la Bâlea Lac
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 24 ian 2022, 08:26
WhatsApp
Judeţul Sibiu, 'polul frigului'. Cea mai scăzută temperatură, minus 20 de grade, la Dumbrăveni. Cea mai mare zăpadă - 2,2 m la Bâlea Lac / Sursa: Pexels
Judeţul Sibiu, 'polul frigului'. Cea mai scăzută temperatură, minus 20 de grade, la Dumbrăveni. Cea mai mare zăpadă - 2,2 m la Bâlea Lac / Sursa: Pexels
Cel mai frig a fost, luni dimineaţa, în oraşul Dumbrăveni, judeţul Sibiu, unde s-au înregistrat minus 20 de grade, iar cel mai mare strat de zăpadă este la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, de peste 2,2 metri.

'La ora 6,30, cel mai rece din ţară era la Dumbrăveni, minus 20 de grade. Cel mai mare strat de zăpadă din ţară, la Bâlea Lac, 223 cm', a explicat meteorologul Adrian Paşol, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud, conform Agerpres.

La Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, este risc mare de producere de avalanşe, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. 

Sibiu: Drumul spre staţiunea montană Păltiniş este acoperit parţial de gheaţă. Stratul de zăpadă măsoară 53 de centimetri în staţiune, potrivit meteorologilor.

Drumul spre staţiunea Păltiniş este acoperit parţial de gheaţă, iar şoferii sunt sfătuiţi să circule cu maşini echipate de iarnă, a anunţat purtătorul de cuvânt al societăţii responsabile de deszăpezire, Monica Iliescu.

'Starea drumului Sibiu - Păltiniş DJ 106 A ora 07,00: carosabil parţial acoperit cu gheaţă. Drum deschis, se circulă în condiţii de iarnă. Se acţionează cu două utilaje: o autobasculantă cu lamă şi RMA şi un tractor cu lamă.

Până la această oră, s-au folosit 23,24 tone material antiderapant şi 1,5 tone material lichid deszăpezire. Deoarece în acest moment circulaţia pe drumurile judeţene se desfăşoară în condiţii de iarnă, rugăm participanţii la trafic să circule cu atenţie sporită, în special pe sectoarele de drum unde se află utilajele de intervenţie şi, de asemenea, recomandăm ca maşinile să fie echipate corespunzător', a declarat purtătorul de cuvânt al Drumuri şi Poduri SA, Monica Iliescu. Stratul de zăpadă măsoară 53 de centimetri în staţiunea Păltiniş, potrivit meteorologilor.

ANM, prognoză actualizată

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 24.01.2022 – 31.01.2022

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și în extremitatea de sud-est a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane. În restul teritoriului, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 31.01.2022 – 07.02.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte, local în centru și la munte.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în regiunile estice, sudice și vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 07.02.2022 – 14.02.2022

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 14.02.2022 – 21.02.2022

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în majoritatea regiunilor.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea sudică a țării.

Cum va fi vremea în weekend. Elena Mateescu, anunţuri! Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?