Judecătorii, decizie privind copiii Alinei Sorescu, după divorț. Georgeta Pânișoară: Sunt supuşi unui stres enorm. Un singur domiciliu pentru copii şi părinţii să se mute
Prof. Univ. Georgeta Pânișoară, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educație din cadrul Universității din București, a vorbit despre situația celor doi copii ai Alinei Sorescu și ai lui Alexandru Ciucu. Judecătorii au decis ca fetițele, de 6 și respectiv 9 ani, să stea o săptămână la mamă și una la tată.
"Trebuie să ne centrăm pe sănătatea mintală a copiilor, la orice vârstă, după divorţ"
"Nu este bine, pentru că nu există rutină, nu există constanță. Este bine ca ambii părinti să fie cât mai implicaţi. Nu este bine să rupem constanța la vârsta aceasta. Este bine să ne ferim de fenomenul alienării parentale. Adică unul din părinţi să spună că celălalt părinte este rău şi că nu este bine să îl vadă. Trebuie să ne centrăm pe sănătatea mintală a copiilor, la orice vârstă, după divorţ, pentru că este extrem de confuz copilul, oricât i s-ar explica. Poate să aibă dubii legate de cât de mult îl iubesc ambii părinţi, ce se întâmplă cu el, care vor fi activităţile lui", a spus Georgeta Pânișoară pentru DCNews.
"Poate fi extrem de stresant şi poate produce anxietate"
"Părinţii ar trebui să lucreze împreună la bunăstarea copiilor şi să nu uite că ei sunt părinţi în continuare, chiar dacă nu mai sunt căsătoriţi, şi că amândoi trebuie să îşi dorească această chestie, că este normal ca o mamă să fie foarte apropiată, mai ales că cei doi copii sunt de sex feminin.
Într-o situaţie de divorţ şi la o vârstă mică, copiii oricum sunt supuşi unui stres enorm, sunt supuşi unei mari confuzii şi dezorientări, nu ştiu ce se va întâmpla... Trebuie să li se explice foarte mult, iar părinții trebuie să rămână părinţi în continuare, chiar dacă ei nu mai formează un cuplu. Trebuie să se centreze pe bunăstarea copilului. Pentru copii, atunci când dispare situaţia pe care ei o ştiau, când dispare atmosfera de familie, când dispare familia în sine, poate fi extrem de stresant şi poate produce anxietate legată de necunoscut", a mai spus Georgeta Pânișoară.
"Un singur domiciliu pentru copii şi părinţii să se mute câte o săptămână"
"Copiii au nevoie de o rutină, într-o familie sau în afara unei familii, de când se trezesc şi până seara. Este dificil să o păstrezi atunci când există doi părinţi care se ocupă diferit de copii. Poate exista o problemă dacă părinţii nu locuiesc în aceeaşi zonă - apropo de drumul spre şcoală şi o nouă rutină pentru asta.
În străinătate, există conceptul de "cuib" (bird-nesting)" - să fie un singur domiciliu pentru copii şi părinţii să se mute câte o săptămână, pentru ca aşa se asigură o şi mai bună stabilitate a copiilor. Perioada de divorţ este o perioadă foarte dură pentru ei şi trebuie să ne gândim la bunăstarea lor. Este de dorit ca ambii părinţi să se implice cât mai mult în vieţile copiilor, să ştie că sunt acolo pentru ei, să ştie că pot celebra anumite evenimente împreună, că părinţii sunt mândri de ei. Copiii trebuie să aibă stabilitate, o rutină pentru a avea rezultate cât mai bune şi legat de şcoală şi legat de starea lor de bine", a punctat Georgeta Pânișoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News