Judecătorii blochează inițiativa lui Biden de "iertare" a datoriilor studențești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Două instanțe federale au blocat temporar părți esențiale ale planului de remitere și rambursare a datoriilor studențești propus de președintele american Joe Biden. Aceste decizii împiedică potențiala "iertare" a datoriilor pentru milioane de împrumutați, care ar fi putut beneficia de această măsură în mai puțin de o săptămână.

Casa Albă a declarat că va "continua să apere cu fermitate" propunerile de remitere și rambursare a datoriilor. Mai mult de 1 din 10 americani dețin datorii federale studențești, aceasta fiind o problemă majoră în campania electorală pusă de tinerii votanți, potrivit BBC.

Până în prezent, Biden a aprobat aproape 150 miliarde de dolari în cadrul programului de remitere de datorie, măsurile afectând aproape cinci milioane de persoane, dar în mare parte prin acțiuni executive, și nu prin intermediul Congresului. Ambițiile mai ample ale președintelui pentru "iertare în masă" au fost însă împiedicate, Curtea Supremă anulând anul trecut o propunere majoră de a aproba remiterea de datorie pentru până la 400 miliarde de dolari în împrumuturi.

Deciziile instanțelor

Luni, două instanțe federale au dat o lovitură programului Saving on a Valuable Education (Save), pe care președintele l-a promovat ca fiind "cel mai accesibil plan de rambursare a împrumuturilor studențești avut vreodată". Programul Save extinde perioadele de plată și iartă efectiv datoriile majorității celor care au împrumutat 12.000 de dolari sau mai puțin.

Două coaliții de politicieni republicani au intentat procese pentru deturnarea programului Save, acuzându-l pe președinte că încearcă să impună unilateral o politică extrem de costisitoare și controversată, pe care nu a reușit să o treacă prin Congres. Luni, doi judecători au dat sentințe în aceste cazuri, oprind temporar programul.

În Kansas, judecătorul districtual american Daniel Crabtree a blocat părțile din programul Save destinate să reducă plățile lunare și perioadele de plată pentru debitorii cu împrumuturi mai mari de 12.000 de dolari. În Missouri, judecătorul districtual american John Ross a împiedicat Departamentul Educației să înceapă remiterea de datorie.

Ambii judecători, numiți de Barack Obama, au susținut argumentele Curții Supreme conform cărora eforturile lui Biden au depășit autoritatea sa legală.

Reacții și perspective

Procurorul General al Kansasului, Kris Kobach, și Procurorul General al Missouri, Andrew Bailey, care au condus procesele în numele a 18 state conduse de republicani, au salutat deciziile celor două instanțe. Kobach a numit deciziile "o victorie pentru întreaga țară" împotriva unei administrații care încearcă să uzurpe autoritatea Congresului.

"Numai Congresul are puterea de a gestiona bugetul, nu președintele", a scris Bailey. "Decizia de astăzi a fost o mare victorie pentru statul de drept și pentru fiecare american pe care Joe Biden era pe cale să-l forțeze să plătească datoria altcuiva".

Administrația, pe de altă parte, a promis că va continua să promoveze planul său. "Este regretabil că oficialii aleși republicani și aliații lor au luptat cu dinții și ghearele pentru a împiedica cetățenii lor să aibă acces la plăți mai mici și o cale mai rapidă către iertarea datoriilor", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. "Deciziile de astăzi nu vor opri administrația noastră să folosească toate instrumentele disponibile pentru a oferi studenților și împrumutaților ajutorul de care au nevoie", a mai spus ea.

Peste 400.000 de participanți la programul Save au văzut deja o parte sau toate datoriile lor "iertate", inclusiv mulți împrumutați cu venituri mici. O a doua fază a programului urma să reducă și mai mult plățile începând cu 1 iulie, inclusiv reducerea la jumătate a facturilor lunare pentru participanții cu venituri mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel