Data actualizării:
Data publicării:

Judecătoarea Evelina Oprina, după condamnarea avocatului Robert Roșu: S-a întâmplat un singur lucru bun

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook / Evelina Oprina
Foto: Facebook / Evelina Oprina

Judecătoarea Evelina Oprina a vorbit despre situația actuală a sistemului judiciar din România în cadrul Congresului Avocaților. 

Judecătoarea Evelina Oprina pune la punct sistemul judiciar din România, într-un discurs susținut la Congresul Avocaților. În data de 25-26 iunie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) a organizat Congresul Avocaților având ca temă „Apărarea apărării”, pornind de la cazul avocatului Robert Roșu, scrie luju.ro.

Evelina Oprina a subliniat că ”singurul lucru bun care s-a petrecut în sistemul judiciar, la 6 luni de la condamnarea lui Robert Roșu a fost introducerea obligației judecătorului de a pronunța soluția odată cu motivarea hotărârii judecătorești. 

Judecătoarea trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea ca dreptul la apărare să fie cu adevărat apărat, altminteri, abuzurile își fac loc în Justiție.

Iată discursul integral al judecătoarei: 

 

”Sunteți astăzi la un moment de bilanț și la un moment festiv, pentru că ieri ați serbat Ziua Avocatului român. Și pentru că sunteți la un moment de bilanț, și pentru că mi-am propus să fiu astăzi alături de dvs, cred că un astfel de moment necesită o abordare sinceră. Nu putem să facem abstracție de lucrurile care s-au întâmplat în ultima perioadă. Va rog astfel să facem un schimb de roluri, să îmi dați voie să fiu eu avocatul apărării, asemenea temei alese pentru Congresul Avocaților din acest an. Nu pot să fiu și avocatul și judecătorul cauzei, astfel că va voi lasă pe dvs la final să deliberați și să pronunțați soluția.

Fac o scurtă rememorare a unui eveniment întâmplat în urmă cu șase luni, când împreună cu colegă mea, doamna judecător Gabriela Baltag, expuneam public câteva rânduri generate de o tulburare socială, de o soluție judecătorească. Acest lucru ne-a determinat să avem o poziție publică. Acel lucru, acea întâmplare, acele circumstanțe ne-au determinat să ne punem câteva întrebări.

Care este rolul judecătorului?

Care este dimensiunea Dreptului care trebuie să prevaleze în săvârșirea actului de Justiției și de ce o hotărâre judecătorească a generat atâta indignare?

Facem referire în acel mesaj public și la câteva deziderate și vorbeam de un proces drept, de o hotărâre demnă de încredere, de dimensiunea umană și socială a Dreptului și vorbeam de dreptul la apărare.

Mai spuneam noi atunci, sper că nu cu naivitate, că avem un moment de cotitură în care cu toții trebuie să încercăm să găsim niște răspunsuri în urmă unei dezbateri publice și reale.

Răspunsuri la întrebări de genul:

-Cum este posibil să se discute autoritatea judecătorească a unei hotărâri judecătorești?

-Cum este posibil că un judecător să repună în discuție propriile hotărâri pe care le-a pronunțat?

-Cum este posibil că aceeași situație faptică să primească interpretări diferite din partea instanțelor judecătorești?

-Cum este posibil că un dosar să plece spre motivarea caii de atac la unitatea de parchet, dar nu și la părți și avocați?

Suntem astăzi la 6 luni de la acele evenimente destul de tulburi și între timp ce s-a întâmplat? S-a întâmplat un singur lucru, bun din perspectiva mea, și anume introducerea obligației judecătorului de a motiva hotărârea judecătorească odată cu pronunțarea ei, lucru care a intervenit urmare a intervenției Curții Constituționale și a legiuitorului ulterior.

Mai mult nu s-a întâmplat, suntem în același punct. Vreau să fiu foarte clar înțeleasă, nu discut astăzi despre o hotărâre judecătorească, nu discut dacă este justă sau injustă, nu discut despre un caz individual, ci vreau să cred că discut despre o problema sistemică pentru că a pune în discuție și a aduce în centrul atenției dreptul la apărare, ea poate să ne vizeze la un moment dat pe oricare dintre noi.

Îmi doresc ca dreptul la apărare să fie cu adevărat apărat. Îmi doresc acest lucru pentru că sunt convinsă că toți suntem conștienți de faptul că fără un drept la apărare puternic nu avem un sistem de justiție puternică. Cu cât dreptul la apărare este mai consistent și este mai puternic cu atât încrederea și credibilitatea în sistemul de justiție a cetățenilor crește.

Atunci când dreptul la apărare slăbește, devine vulnerabil sau chiar lipsește, deja intrăm într-o zona a abuzului și de aici nu mai avem ce să discutăm. Cred că dreptul la apărare pentru a fi puternic trebuie atât noi ca judecători, cât și dvs ca avocați să lăsăm să se vadă că se întâmplă. Cetățenii trebuie să vadă ce se întâmplă cu dreptul la apărare. Oricare dintre noi avem nevoie de drept la apărare. Avocatul nu doar să fie, trebuie să simtă că este independent în exercitarea profesiei lui, fără nicio ingerință și fără nicio presiune, pentru că eu cred cu tărie că independența avocatului, alături de independența judecătorului, dar acum vorbim de avocat, stă la baza încrederii în sistemul de justiție.

Și pentru că am ajuns în acest punct, îmi amintesc că istoria ne-a învățat că vremea comunistă a început cu represalii asupra asupra avocaților, cu înlăturarea acelor avocați care erau considerați o piedică în folosirea justiției împotriva adversarului, iar acolo unde am văzut că s-au început represalii împotriva avocaților s-a pierdut orice urmă de democrație. Și îmi amintesc aici – și fac doar o trecere în revista – de o replică celebră a unui ministru avocat, la începutul sec. XX. Mă refer la Istrate Micescu, cel care a fost condamnat la temniță grea și muncă silnică și care a murit la Aiud, după 3 ani de la data când a fost condamnat. Replica avocatului Istrate Micescu a rămas celebră către magistrații care l-au condamnat la această pedeapsa grea era în felul următor: 'Mulțumesc generozității Înaltei Curți că mi-a oferit o viață atât de lungă, din care probabil voi mai parcurge vreo doi sau trei ani, iar restul ii veți face dumneavoastră'.

Îmi doresc că istoria să rămână istorie, îmi doresc că astfel de replici să nu mai fim nevoiți să mai auzim, vă doresc să rămâneți ca și profesie unită, implicată în problemele profesiei, dar și ale sistemului judiciar.

Eu sunt și voi fi alături și voi apăra cu tot ce pot, indiferent de poziția pe care o am, dreptul la apărare, vă felicit pentru întreaga activitate și vă doresc să mențineți profesia respectată și demnă pentru că numai un corp profesional și de încredere în sânul societății poate să stea la temelia libertății și demnității umane. Mulțumesc, felicitări și succes!". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel