Judecătoarea Antonela Costache, eliberată din funcție de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendată din această poziţie, a Antonelei-Anemary Cristea (fostă Costache), ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unor infracțiuni.
În iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis înaintarea către preşedinte a propunerii privind eliberarea din funcţie, în urma condamnării definitive, a judecătoarei.
Ea a fost condamnată pe 30 mai de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare, alături de Viorica Dinu, care a primit şapte ani de închisoare.
DNA le-a trimis în judecată pe cele două pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, fiind cercetate, printre altele, că au cerut 150.000 de euro pentru eliberarea din arest a lui Dinel Staicu. În primă instanţă, cele două judecătoare fuseseră condamnate la câte 8 ani de închisoare cu executare.
Antonela Cristea (fostă Costache), parte a unui grup organizat
Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Dinu Viorica şi Antonela Costache, judecătoare la Tribunalul Bucureşti, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Daniel Petre (avocat), Angela Cîrlan şi Sorin Vasilescu (grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti), în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară şi informatice, urmărindu-se obţinerea de beneficii materiale. Gruparea era sprijinită de Leon-Marius Neagu, Tudor Marian-Vasile, Daniela Petre şi Iulia Neamţu.
În acest context, mituitorii sau cumpărătorii de influenţă accesau, în mod direct sau prin alte persoane interpuse, gruparea infracţională.
Judecătoarele se foloseau de calitatea de magistraţi pentru a promite pronunţarea hotărârilor judecătoreşti dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.
"Astfel, Antonela Costache apela la prerogativele sale de preşedinte de secţie (la data faptelor) şi, în conlucrare cu grefierii Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel încât să fie eludată repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate să fie distribuite la completele de judecată din care făceau parte cele două judecătoare ori la alte complete considerate favorabile", susţineau procurorii.
Eliberarea din funcție a altor magistrați ca urmare a pensionării
Tot vineri, şeful statului a semnat decretele de eliberare din funcţie a altor magistraţi ca urmare a pensionării acestora. Este vorba despre: Daniella Berbecariu - judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud; Mariana Pelelungă, judecător, preşedintele Judecătoriei Hârşova; Emilia Vasile - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi; Daniela Peicu - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea; Ana Duşa - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa; Vasilii Pretula - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi; colonelul magistrat Stelea Covei - procuror militar şef al Serviciului de urmărire penală şi judiciar din cadrul Secţiei Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Ilie Picioruş - procuror şef adjunct delegat al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Iulia Paisa, judecător, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ.
Vezi și: Antonela Costache, judecătoare condamnată. CSM, solicitare de eliberare din funcție
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News