Data publicării:

Jucătorii de tenis de masă nord-coreeni ar putea fi pedepsiți pentru selfie-ul de pe podiumul olimpic cu rivalii din Sud

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Jucătorii de tenis de masă nord-coreeni ar putea fi pedepsiți pentru"comportament inadecvat".

Pentru majoritatea observatorilor, a fost o dovadă a capacității sportului, chiar dacă doar pentru o clipă, de a aduce oamenii împreună – chiar și atunci când trăiesc pe părți opuse ale uneia dintre cele mai puternic înarmate granițe din lume.

Dar una dintre cele mai celebre imagini de la Jocurile Olimpice de la Paris – un selfie făcut de jucători de tenis de masă medaliați din ambele părți ale peninsulei coreene – pare să fi adus probleme duo-ului nord-coreean acasă.

Într-un moment rar de diplomație de ping-pong în stil coreean, jucătorii sud-coreeni de dublu mixt Lim Jong-hoon și Shin Yu-bin și perechea nord-coreeană Kim Kum-yong și Ri Jong-sik au zâmbit în timp ce pozau pentru un selfie pe podium după ce au primit medaliile de bronz și argint la South Paris Arena luna trecută. Medaliații chinezi cu aur, Wang Chuqin și Sun Yingsha, apar și ei în fotografii.

Jucătorii au fost criticați pentru că au "zâmbit" în timp ce pozau alături de sportivi dintr-o țară pe care regimul a descris-o ca fiind "inamicul numărul unu"

Una dintre imagini a fost postată pe site-ul oficial de Instagram al Jocurilor, unde a atras sute de mii de aprecieri, în timp ce revista People a numit-o unul dintre cele mai bune 12 momente de sportivitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris.

Dar săptămâna aceasta rapoartele mass-media au susținut că Ri și Kim au fost plasați sub "control ideologic". Daily NK, un site din Seul, a citat o sursă de rang înalt din Phenian care a declarat că sportivii și membrii Comitetului Olimpic Nord-Coreean au trecut printr-o "curățare ideologică" de o lună de când s-au întors acasă la mijlocul lunii august.

Site-ul a raportat că sportivii țării au fost instruiți să nu interacționeze cu alți concurenți din alte țări, inclusiv din Sud, și au fost avertizați că "fraternizatorii" ar putea fi pedepsiți

Jucătorii de tenis de masă au fost criticați într-un raport prezentat oficialilor pentru că au "zâmbit" în timp ce pozau alături de sportivi dintr-o țară pe care regimul a descris-o ca fiind "inamicul numărul unu".

Selfie-ul a fost făcut într-un moment de tensiuni sporite între cele două Corei, al căror conflict din 1950-53 s-a încheiat cu un armistițiu, dar nu cu un tratat de pace. Nordul a protestat recent împotriva exercițiilor militare comune care implică forțele sud-coreene, americane și japoneze, în timp ce cooperarea tot mai mare dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus Vladimir Putin a provocat alarmă în întreaga regiune.

Expresiile "sincere de căință" pot scuti sportivii de "pedepse politice sau administrative", a căror natură este neclară

Nu este clar cu ce sancțiuni s-ar putea confrunta jucătorii de tenis de masă. Acest lucru, a sugerat Korea Times, ar putea depinde de câtă remușcare vor arăta pentru că și-au lăsat garda jos la Paris.

Sportivii nord-coreeni care se întorc de la competițiile internaționale sunt supuși unei "revizuiri ideologice" în trei etape care se încheie cu sesiuni de auto-reflecție ale membrilor echipei, în care se așteaptă ca aceștia să critice "comportamentul inadecvat" al coechipierilor lor, precum și să reflecteze asupra propriilor acțiuni, a declarat Korea Times.

Ziarul a citat o sursă care a spus că expresiile sincere de căință pot scuti sportivii de "pedepse politice sau administrative", a căror natură este neclară.

Human Rights Watch a declarat că rapoartele "demonstrează eforturile guvernului nord-coreean de a controla comportamentul dincolo de granițele sale".

"Comitetul Olimpic Internațional ... are responsabilitatea de a proteja sportivii de toate formele de hărțuire și abuz, așa cum este stabilit în Carta Olimpică", a spus într-un comunicat. "Sportivii nord-coreeni nu ar trebui să se teamă de represalii pentru acțiunile de la Jocuri, nu în ultimul rând atunci când acțiunile lor întruchipează valorile respectului și prieteniei, pe care este construită mișcarea olimpică".

În timp ce Kim și Ri au câștigat o medalie de argint, alți sportivi au fost pedepsiți pentru performanțe slabe.

Daily NK a citat cazul echipei de fotbal nord-coreene, care a fost eliminată de la Cupa Mondială din 2010 din Africa de Sud după ce a pierdut toate cele trei meciuri din grupă și a primit 12 goluri.

Jucătorii au fost supuși unei critici de șase ore pentru "trădarea" luptei ideologice a națiunii comuniste, în timp ce antrenorul lor, Kim Jung-hun, a fost forțat să lucreze pe un șantier, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel