JP Morgan: Bursa de la Moscova se va prăbuși
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cea mai mare bancă de investiții din lume, JP Morgan, și-a pierdut încrederea în Moscova și estimează o prăbușire de 50% a bursei rusești, în contextul în care rubla este deja la pământ, conform Die Welt .

Colapsul băncii de investiții Lehman Brothers în 2008 este considerat unul dintre evenimentele istorice ale secolului XXI. Un episod similar s-ar putea petrece curând cu economia unei țări, apreciază specialiștii.

Alex Kantarovick, strategul șef al JP Morgan, crede că bursa de la Moscova riscă o prăbușire de 50%, din cauza tensiunilor geopolitice și a sancțiunilor impuse de Vest. Piețele și-au pierdut răbdarea, crede Kantarovick, care precizează că aceste convulsii de pe piețele Moscovei sunt cea mai puternică armă financiară a Vestului în disputa cu Rusia. 

Kantarovick trasează însă o linie de demarcație între prăbușirea Lehman Brothers din 2008 și situația financiară din prezent. Asta pentru că un baril de petrol, principalul bun de export al Rusiei, este listat acum la 100 de dolari, în timp ce în 2008 era listat la doar 40 de dolari. 

Investitorii sunt panicați de posibila escaladare a conflictului economic Rusia - Vest, iar în ultimele șapte luni au retras 75 de miliarde din Rusia, cea mai  mare sumă din 2008 și până în prezent. Totodată, un dolar costă 37 de ruble, mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel