Josep Borrell: Rusia pune întreaga lume în pericol de foamete
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.
Șeful diplomației Uniunii Europene avertizează că Rusia declanșează foametea.

Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP, potrivit Agerpres. Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi "bătălia naraţiunilor" cu Rusia cu privire la realitatea sancţiunilor impuse Moscovei se vor afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, luni, la Luxemburg.

"Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale", a dat asigurări Josep Borrell, într-un articol postat pe blogul său oficial. Şeful diplomaţiei europene a denunţat "alegerea politică conştientă a Rusiei de a 'militariza' exporturile de cereale şi de a le utiliza ca pe un instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale" asupra Ucrainei.

Marea Neagră e zonă de război

"Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război, blocând expedierile de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (...) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale", a subliniat Borrell.

Sancţiunile impuse de UE "nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate" în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene.

Există o bătălie a narațiunilor, recunoaște Borrell

"Suntem pe deplin conştienţi că există o 'bătălie a naraţiunilor' în jurul acestei probleme" a sancţiunilor, recunoaşte Borrell. "Este imperativ de a permite reluarea exporturilor ucrainene cu navele maritime. Lucrăm în strânsă colaborare cu ONU şi sperăm că o soluţie va putea fi găsită în următoarele zile. A nu face aceasta riscă să provoace o catastrofă alimentară mondială", a atenţionat Josep Borrell.

SUA și UE cer redeschiderea porturilor ucrainene

SUA şi UE au îndemnat Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul cerealelor, îndemnând Kremlinul să nu mai folosească "hrana ca pe o armă".

SUA şi Uniunea Europeană au îndemnat joi Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt stocate acolo, atenuând astfel criza alimentară mondială, informează Agerpres, citând AFP.

"Noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă"



Moscova "ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război", a subliniat secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack, în timpul unei conferinţe de presă după discuţii la ONU. "Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă", a insistat el.

ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara un acord ce ar permite cerealelor ucrainene să iasă în siguranţă din Ucraina şi îngrăşămintelor produse în Rusia să revină pe piaţa internaţională. În schimb, Moscova se plânge că exporturile sale sunt împiedicate de sancţiunile economice.

Un acord ar duce la micșorarea prețurilor la alimente în lume

Dacă se va ajunge la un acord, acesta va reduce preţurile la alimente şi va reduce criza alimentară din lume, care se agravează din cauza invaziei ruse în Ucraina. Tom Vilsack a reafirmat că sancţiunile americane nu vizează hrana şi îngrăşămintele.

Josep Borrell: Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare

Nici sancţiunile europene, a confirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra cooperării cu UE. "Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare", pentru că "ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim", a declarat Borrell.

"Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse" şi "măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia", a precizat şeful diplomaţiei europene.

În prezent, "Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale", a mai denunţat Josep Borrell, îndemnând la rândul său Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel