Data publicării:

Josep Borrell, invitație la Bruxelles pentru prim-ministrul Kosovo și preşedintele Serbiei

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele sârb şi prim-ministrul kosovar au fost invitați la Bruxelles de către Josep Borrell, motivul fiind încercarea de a liniști tensiunile care există între cele două, potrivit purtătorul său de cuvânt, informează AFP.

Josep Borrell 'i-a invitat pe cei doi lideri să vină la Bruxelles pentru o reuniune, săptămâna viitoare', a transmis Peter Stano.

Albin Kurti, prim-ministrul kosovar, a solicitat ca discuțiile cu Serbia să fie reluate 'imediat', sub egida Uniunii Europene. Acesta a venit cu propunerea de a fi organizate alegeri noi în patru municipalităţi aflate în nordul teritoriului. Acolo se află o treime dintre cei circa 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo.

Violențele s-au declanșat ca urmare a deciziei guvernului kosovar de a instala primari de origine albaneză în cele patru oraşe, în urma boicotării alegerilor locale de către sârbi. 

Miercuri, Serbia a arestat trei poliţişti kosovari, decizie care a dus la intensificarea tensiunilor. Acest gest este văzut de către autoritățile din Kosovo drept o 'răpire', interzicând traversarea frontierelor de către vehiculele sârbe. Albin Kurti a fost acuzat de către preşedintele sârb că 'vrea să provoace un război'.

'Situaţia se deteriorează de la o zi la alta şi noi suntem din nou pe modul de gestionare a crizei', a mai spus Borrell.

Încă nu se cunosc detaliile reuniunii de la Bruxelles, iar purtătorul său de cuvânt a precizat că acestea vor fi dezvăluite ulterior, potrivit Agerpres. 

 

VEZI ȘI: Dedesubturile tensiunilor din Kosovo. Adrian Cioroianu: Situație delicată pentru memoria istorică a Serbiei; NATO n-are niciun interes în a favoriza o parte sau alta 

Adrian Mihai Cioroianu, istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti şi fost ministru al afacerilor externe, a explicat dedesubturile tensiunilor din Kosovo. 

„Din păcate, este consecinţa unei stări de tensiune care izbucneşte periodic într-o zonă destul de delicată pentru memoria istorică a Serbiei, dar pe care, din punct de vedere demografic, Serbia n-o mai controla, dat fiind compoziţia religioasă şi etnică din teren şi dat fiind ce crede şi majoritatea kosovară. Pe de-o parte, Kosovo e foarte important pentru istoria sârbilor, de la bătălia din 1389, bătălia de la Kosovopolje, când regatul medieval sârb a fost înfrânt de turcii otomani, până în zilele noastre, când majoritatea acolo totuşi este de religie islamică. Şi acum, în contextul unor alegeri şi al unei impuneri într-un fel a unor primari, populaţia sârbă a ieşit în stradă - şi rămâne să ne întrebăm dacă nu cumva a şi fost încurajată să iasă în stradă; dar ăsta deja este un alt subiect. Deci, pe acest fond, am asistat la această bruscă izbucnire a unor tensiuni care oricum existau. ... Citește mai mult AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel