Urmărește emisiunea live
Josep Borrell acuză o „crimă de război majoră” în orașul Mariupol
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Șeful diplomației europene numește asaltul forțelor ruse asupra orașului Mariupol drept o „crimă de război majoră”.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a descris luni asaltul forțelor ruse asupra orașului Mariupol ca fiind o „crimă de război majoră”.

"Ceea ce se întâmplă la Mariupol este o crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează orașul și omoară pe toată lumea", a acuzat el, înaintea unei întâlniri cu miniștrii de externe și apărare ai Uniunii Europene dedicată examinării noilor sancțiuni împotriva Moscovei, scrie BFMTV.

Mariupol, un oraș de coastă din sudul Ucrainei, este asediat de câteva săptămâni de forțele ruse. Locuitorii sunt lipsiți de apă, electricitate și încălzire. Săptămâna trecută, un teatru care găzduiește civili a fost vizat (vezi AICI).

Kievul respinge ultimatumul rus de a depune armele la Mariupol

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează luni Reuters. 

'Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor', a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea. Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse.

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă şi a spus că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS.

Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul 'fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina' şi a insistat asupra unui 'răspuns oficial în scris' până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa. Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost:'în loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor' (citeșet AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel