Josep Borell, ironic la adresa oligarhilor ruși sancționați de UE: "No more shopping in Milano". Cine sunt apropiații lui Putin vizați
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Josep Borell a transmis un mesaj ironic la adresa oligarhilor ruși sancționați de UE.

Josep Borell, șeful Serviciului de Acțiune Externă al UE, a scris un mesaj ironic la adresa oligarhilor și politicienilor ruși sancționați de Uniunea Europeană. Aceștia nu vor mai putea intra în UE, iar activele le vor fi înghețate.

”No more:

Shopping in #Milano

Partying in #SaintTropez

Diamonds in #Antwerp

This is a first step

#WeStandUnited.”, este mesajul postat de Josep Borell pe contul său de Twitter.

Postarea lui Josep Borell s-a viralizat în scurt timp. Mii de persoane au distribuit-o la scurt timp după publicare, preluând astfel mesajul șefului Serviciului de Acțiune Externă al UE.

"Salut acordul țărilor UE privind noile sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia a produs această criză și este responsabilă pentru escaladarea actuală. Acum vom finaliza rapid pachetul de sancțiuni, în coordonare cu partenerii noștri.", a scris Ursula von der Leyen pe pagina sa de Twitter.

Nu vor mai avea drept de călătorie în UE

Cei 351 de membri ai Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, care au votat rezoluţia de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk vor fi vizaţi direct de sancţiuni. Activele internaţionale pe care le deţin vor fi blocate şi nu vor mai avea drept de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.

„Astăzi am convenit ca cei 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei care au votat pentru această încălcare a dreptului internațional și a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei să fie incluși în lista noastră de sancțiuni”, a spus Borrell în cadrul unei conferințe de presă.

„Am convenit să sancționăm 27 de persoane și entități care joacă un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”, a adăugat el.

Băncile care finanțează operațiunile care au loc pe teritoriul Donbass vor intra și ele sub sancțiuni. Borrell nu a dat numele acestor bănci.

La 22 februarie, Duma de Stat a ratificat tratatele de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu Republicile Populare Donețk și Lugansk. Decizia a fost adoptată de cameră în unanimitate, 400 de persoane au votat pentru. Între timp, UE va impune sancțiuni doar împotriva a 351 de deputați.

Cine sunt oligarhii ruși vizați de sancțiuni

Nu au fost făcute publice numele afaceriștilor vizați de sancțiunile UE, dar Marea Britanie anunțase înainte sancțiuni împotriva a trei oligarhi, prieteni de-ai lui Putin: Ghenadi Timcenko, Boris și Igor Rotenberg.

Boris Rotenberg este fratele mai mic al lui Arkady Rotenberg, fost partener de judo al lui Vladimir Putin, iar cei doi joacă adesea împreună hochei pe gheață. 

Boris Rotenberg și fratele său mai mare, Arkady, sunt coproprietari ai SMP Bank. Frații Rotenberg au fost loviți sancțiunile SUA și au avut active înghețate în 2014 din cauza legăturilor strânse cu președintele Vladimir Putin. Trezoreria a susținut că Putin le-a acordat familiei Rotenberg miliarde de dolari în contracte cu Gazprom și pentru Jocurile Olimpice de la Soci. Spre deosebire de Arkady, Boris nu a fost supus sancțiunilor Uniunii Europene pentru că are cetățenie finlandeză.

Gennady Timchenko deține active în diverse afaceri rusești, inclusiv compania de gaze Novatek și producătorul petrochimic Sibur Holding. Unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, Timchenko are legături strânse cu președintele Vladimir Putin și, ca urmare, s-a confruntat cu sancțiuni din partea SUA în anul 2014. El este și președintele ligii naționale de hochei ruse KHL și este președintele clubului de hochei SKA Saint-Petersburg, scrie Forbes. Timcenko ar avea o avere netă de aproximativ 16 miliarde de dolari și este considerat al șaselea cel mai bogat rus, potrivit indexului Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel