Jojo: Cel mai greu mi-a fost să aud cuvântul "război" pe buzele copiilor mei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Jojo - Cătălina Grama
Sursa foto: Facebook Jojo - Cătălina Grama
Cătălina Grama (Jojo) a vorbit despre momentul care alovit-o drept în suflet, după ce și-a auzit copiii vorbind de război.

"Când a venit Achim ieri de la şcoală, i-am spus că a început războiul în Ucraina. I-am spus-o direct, calm, fără să încerc să îndulcesc lucrurile pentru că ştiam că va afla oricum de la colegi, sub o formă sau alta. Aşa că am vrut să afle de la mine. M-a întrebat de ce, apoi s-a uitat împreună cu mine la câteva ştiri. A tăcut mult Achim, mai mult decât de obicei. E un copil extrem de empatic şi a înţeles că e serioasă treaba asta cu războiul. Apoi a trecut la programul lui normal de copil.

Zora a intrat direct pe uşă venind de la bunica ei şi mi-a spus că a început războiul. Cred că cel mai greu, printre altele, mi-a fost ieri să aud cuvântul “război” pe buzele copiilor mei. Asta după alte cuvinte pe care sper să le uităm cât mai repede, ca “pandemie”, “virus”, “izolare” şi aşa mai departe. Nu ştim ce va fi, în acest moment. Sunt multe supoziţii. Cert este, însă, că eu am doi copii, unul de 10 ani şi unul de 5 ani şi deja au prins a doua perioadă de o importanţă istorică majoră din vieţile lor.

Nu îmi vine să cred că doar acum câteva zile o trăgeam pe Zora cu săniuţa la munte. Un copil ca toţi ceilalţi, pe o săniuţă, în linişte, pace şi plin de bucuria şi veselia lui. Cum se poate schimba totul în câteva zile sau ore, nu? Ieri am aprins o candelă pentru cei care trăiesc acum iadul pe pământ, de o parte şi de altă a războiului, dar şi pentru noi, ceilalţi, care coexistăm pe planeta asta. Nu fac asta foarte des. Azi mai aprind una”, a scris Cătălina Grama pe Facebook.

"E atât de fragil ce avem"

Și Simona Gherghe a transmis un mesaj, ieri, în care își exprima tristețea vizavi de situația pornită de Rusia în Ucraina. 

"De fiecare dată când o întrebam pe mamaie cum a trăit ea războiul, îşi muta privirea fix, undeva în zare. “Nu mai ştiu… a trecut prea mult timp”. De fapt, erau amintiri reprimate, lucruri pe care nu voia să le aducă în prezentul ei tihnit. (...) La câteva sute se kilometri de tihna asta a noastră, o mamă face bagajele, or să plece undeva, oriunde, dar nu ştie unde. Tot ce ştie acum e că-şi va lua copiii de mâna şi viaţă-n câteva sacoşe şi va fugi. Câţiva bătrâni cu măşti pe faţă stau la o coadă infernală, într-un supermarket în care nu se aude decât zgomotul sacadat al caselor de marcat. Îşi fac provizii pentru ce e mai rău. Un bărbat goneşte pe drumul către graniţă să-şi scoată familia din ţară.

La ei nu e soare. E o după-amiază mohorâtă de sfârşit de iarnă. E prima zi de război. Prima zi dintr-o viaţă în care nu e sigură decât noaptea ce vine… E atât de fragil ce avem… Tihna, cerul senin, liniştea, acasă. Să le preţuim şi să nu lăsăm frica să se lăfăie peste ele! Şi să ne rugăm pentru mamele şi copiii din Ucraina, pentru bunicii, taţii şi tinerii care sunt blocaţi într-un război care nu este al lor, ci al unei lumi cu chip monstrous”, a scris Simona Gherghe pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel