John Dalli va contesta în justiție demisia sa "forțată", apreciată de Macovei
Fostul comisar european John Dalli a anunțat că intenționează să conteste în instanță demisia sa "forțată". Europarlamentarul PDL Monica Macovei aprecia, într-un articol publicat pe blogul personal, că demisia comisarului european John Dalli este o lecție de urmat în România. Comisarul maltez "nu s-a încăpățânat să rămână în funcție, nu s-a lansat în acuzații, în explicații și nu s-a plâns că îi este încălcată prezumția de nevinovăție", așa cum a făcut Adrian Severin în Parlamentul European sau premierul Victor Ponta, aprecia democrat-liberala, în urmă cu opt zile.
John Dalli, care a deţinut portofoliul Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorului, a demisionat la 16 octombrie în urma implicării sale într-o anchetă a Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), fiind suspectat de trafic de influență. Miercuri, fostul comisar maltez și-a anunțat intenția de aduce cazul său în fața justiției, afirmând că a fost constrâns să demisioneze și că grupuri de presiune în favoarea tutunului au făcut lobby "pe lângă toată Comisia în ultimele luni". "A fost lobby peste tot, la dineuri, conferinţe şi nu cred că se cere socoteală pentru toate acestea", a explicat Dalli.
"Voi contesta" decizia luată de preşedintele Comisiei Jose Manuel Barroso de a mă determina să demisionez, a afirmat Dalli în cadrul unei conferinţe de presă convocate în faţa Executivului european de la Bruxelles.
El a precizat că se va vedea cu avocaţii săi pentru a depune plângere, în Malta, unde justiţia se ocupă deja de acest dosar, la Bruxelles, la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg sau în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, informează Mediafax.
OLAF a explicat că a acționat în urma unei plângeri a producătorului suedez Swedish Match, care denunţa faptul că un antreprenor maltez l-a abordat lăudându-se cu contactele sale cu Dalli pentru a influenţa propunerea de lege privind produsele pe bază de tutun.
Dalli, care contestă ferm acuzaţiile, a povestit că Barroso l-a convocat pentru a-i cere să demisioneze. "I-am cerut să îmi acorde 24 de ore, mi-a dat 30 de minute", a declarat Dalli, asigurând de mai multe ori: "nu mi-am oferit demisia, am fost constrâns să demisionez".
Într-o scrisoare adresată miercuri lui Dalli, Barroso afirmă că "nu poate accepta acuzaţiile" fostului comisar. El îi aminteşte că, înaintea demisiei, a avut "multiple ocazii pentru a răspunde întrebărilor OLAF".
În timp ce Dalli a subliniat că plecarea sa va fi întârziată de adoptarea noii directive antitabac, Barroso asigură că "CE va continua să avanseze" în privinţa acestui text. Deocamdată, lucrările "sunt suspendate până la numirea unui nou comisar", a declarat săptămâna trecută Comisia.
Toate aceste întârzieri sunt văzute de organizaţiile neguvernamentale antitutun drept o victorie pentru această industrie. Matthias Groote, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, şi-a exprimat regretul, miercuri, că această "confuzie în cadrul Comisiei întârzie o legislaţie esenţială pentru sănătate". El i-a cerut lui Barroso "să facă în aşa fel" încât CE să îşi prezinte propunerea "până la sfârşitul anului".
Referitor la acest caz, europarlamentarul PDL Monica Macovei, cu mai bine de o săptămână în urmă, scria pe blogul personal că o companie de tutun "sugera ca un antreprenor maltez s-ar fi folosit de contactele sale cu comisarul Dalli pentru a incerca sa obtina avantaje financiare in schimbul incercarii de a influenta o propunere legislativa. Comisia Europeana a precizat ca nu a fost incheiata nicio tranzactie si ca nu s-a efectuat nicio plata. Mai mult, Raportul OLAF nu a găsit nicio dovadă concludenta a participarii directe a comisarului Dalli, dar a considerat ca acesta avea stiinta despre aceste eveniment. (...) Efectul a fost demisia comisarului Dalli, care a decis sa faca acest gest pentru a a nu afecta in vreun fel imaginea Comisiei Europene si pentru a putea sa-si apere reputatia si imaginea fara a implica institutia. Comisarul Dalli a respins concluziile raportului OLAF, dar nu s-a lansat in acuzatii, in explicatii, nu s-a plans ca ii este incalcata prezumtia de nevinovatie, nu s-a incapatanat sa ramana in functie", scria Monica Macovei, care-i acuza ulterior pe Adrian Severin și Victor Ponta că se încăpățânează să se "țină cu tărie de scaun", refuzând să-și prezinte demisiile din funcțiile pe care le dețin.
"Nici o diferenta intre Severin si Ponta, dar o mare diferenta intre cei doi si politicienii europeni. Daca in alte tari vedem lideri politici care isi dau demisia de onoare pentru lucruri cu mult mai mici, cum ca ar fi stiut de o neregula si nu au fi facut nimic, in Romania vedem ca nici macar demisia de rusine nu se practica", aprecia Monica Macovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News