Joe Biden: SUA vor să evite un război contra Chinei, dar vom rămâne în concurență
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele american Joe Biden precizează că SUA nu au intenția să intre în război cu Republica Populară Chineză.

Președintele american Joe Biden a reiterat că Washingtonul nu caută să intre în conflict cu Beijingul, la o întâlnire cu oficiali de rang înalt din apărare, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin, secretarul adjunct Kathleen Hicks și președintele șefilor de stat major Mark Milley.

Biden a spus că SUA trebuie să „gestioneze în mod responsabil concurența din ce în ce mai intensă cu China”, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe. America trebuie să-și mențină avantajul militar, dar să explice Chinei că nu dorește conflicte, a adăugat el.

Deși SUA intenționează să evite escaladarea cu China, „vom concura”, a spus el.

Biden a adăugat că administrația sa va continua alianțele în Indo-Pacific și va stabili noi parteneriate „angajate într-o lume care este liberă, deschisă, prosperă și sigură”. El a subliniat importanța unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și unite, deoarece lumea se confruntă cu „amenințările de astăzi și amenințările de mâine”.

Strategia de securitate națională a țării necesită modernizarea și întărirea armatei americane, ceea ce este o prioritate pentru mine, a mai spus el. Președintele a promis că va continua să se angajeze în diplomație și să formeze coaliții pentru a aborda provocările internaționale, scrie Taiwan News.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Generalul Ben Hodges vorbește de un război China-SUA în cinci ani. H.D. Hartmann: Xi Jinping poate să aibă și o altă ambiție / video

Xi Jinping, mesaj pentru SUA: Trebuie găsite modalități pentru a ne înțelege. Lumea de astăzi nu este nici pașnică, nici liniștită

Președintele Xi Jinping spune că Republica Populară Chineză și Statele Unite trebuie să „găsească modalități de a se înțelege” pentru a proteja pacea și dezvoltarea mondială, a informat presa de stat.

Cuvintele de conciliere ale liderului chinez urmează după luni de tensiuni între Washington și Beijing din cauza a ceea ce SUA consideră că este o poziție din ce în ce mai agresivă a Chinei față de Taiwan și refuzul Beijingului de a condamna războiul Rusiei în Ucraina.

Xi, care și-a asigurat un al treilea mandat ca lider chinez duminică, a mustrat ceea ce el a numit „interferență străină” în Taiwan și a spus că Beijingul nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța pentru a uni insula cu continentul.

„Lumea de astăzi nu este nici pașnică, nici liniștită”, a scris Xi într-o scrisoare de felicitare pentru gala anuală a Comitetului Național pentru Relațiile SUA-China, a informat joi postul de stat chinez CCTV (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Rusia este o 'ameninţare acută', dar China este cea mai mare provocare pentru Pentagon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel