Joe Biden: Revine Ucrainei decizia de a ceda sau nu teritorii
Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, răspunzând unei întrebări din partea presei, că revine Ucrainei decizia dacă ar trebui sau nu să cedeze teritorii pentru a obţine pacea şi a pune astfel capăt invaziei ruse.
De la început am spus - şi nu toată lumea a fost de acord cu mine - că nimic (nu va fi decis - n. red.) despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor. Eu nu le voi spune ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă, a afirmat Biden la Rehoboth (Delaware), după ce a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii, potrivit Agerpres.
Totuşi, adăugat el, probabil la un moment dat va fi nevoie de o reglementare între Ucraina şi Rusia. Însă ce ar implica aceasta, nu ştiu, a mai spus preşedintele SUA.
El a subliniat că în acest timp Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina pentru a se putea apăra singură în faţa agresiunii ruse.
Fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger sugerase luna trecută, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei teritorii în schimbul păcii. El a îndemnat Occidentul să convingă Ucraina să accepte negocieri plecând de la status quo-ul de dinainte, adică de la o situaţie în care Rusia controlează formal peninsula Crimeea şi informal provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, notează Washington Post.
În replică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu ceea ce s-a întâmplat cu Germania nazistă în 1938, când încercările de a calma agresorul prin concesii teritoriale nu au stins apetitul german pentru mai multe teritorii.
Citește și...
100 zile de război în Ucraina. Chirieac: Putin va cuceri o parte a Ucrainei. Europa să se gândească serios la ce vom face ca să nu o menţină
Au trecut 100 de zile de când Rusia a atacat Ucraina. De atunci, ruşii au reuşit să ocupe o cincime din suprafaţa Ucrainei, însă cu pierderi majore, atât materiale cât şi umane. Analistul politic Bogdan Chirieac trage un semnal de alarmă cu privire la măsurile pe care Europa, dar şi SUA, trebuie să le ia pentru ca ruşii să nu reuşească să îşi menţină controlul în regiunile ocupate.
Întrebat dacă Vladimir Putin va reuşi, aşa cum şi-a propus, să cucerească Donbas-ul până la 1 iulie, analistul Bogdan Chirieac a spus că "Donbas-ul era ocupat în proporţie de 17% înainte de începerea conflictului din februarie.
Asta se întâmplă din 2014, de când au ocupat ruşii Crimeea. Acum sunt pe cale să ocupe tot Donbas-ul. Au luat întregul acces la Marea Azov, au luat Mariupolul după ce l-au făcut praf, nu mai e nicio clădire în picioare acolo, au ocupat o suprafaţă cam de 120.000 km pătraţi, adică Elveţia şi Austria la un loc sau jumătate din Germania până acum. Ideea de acţiune este să meargă să ia Odesa, să facă joncţiunea cu Transnistria".
Care este situaţia în zona Odesa
"Deocamdată, nu au atacat decisiv în Odesa. Încearcă să trimită rachete de pe mare, dar navele sunt la 200 km distanţă, fiindcă acum ucrainenii au rachete foarte bune oferite de danezi, britanici şi curând de americani. Deci navele alea pot fi scufundate cu uşurinţă.
Problema e tăvălugul ăsta al Armatei Roşii, că despre asta e vorba. Ostaşii Armatei Roşii calcă totul în picioare. În ciuda faptului că au suferit pierderi uriaşe, Putin nu e interesat de pierderile suferite suferite de armata sa, nu îl interesează viaţa omenească. La sutele de mii de oameni pe care îi aruncă în luptă, în 100 de zile a luat o cincime din suprafaţa Ucrainei. Dacă merge în acest ritm, gândiţi-vă că o să ia 40%, 60% până la sfârşitul anului. Probabil se va opri aici.
Sigur că Rusia se resimte în urma sancţiunilor economice aplicate. Cred că Europa, la modul foarte serios, ar trebui să se gândească ce va face, şi ce vom face cu toţii, pentru că România ar trebui să stea strâns lipită de SUA, fiindcă Putin va cuceri această parte a Ucrainei. Să vedem ce facem ca să nu o menţină. Şi Germania hitleristă a cucerit toată Europa, dar nu a putut să o menţină. La fel se poate întâmpla cu Rusia lui Vladimir Putin. El cucereşte, dar oraşele trebuie reconstruite, e vorba de viaţa economică. Oricum în Rusia a scăzut PIB-ul cu 30%", a mai punctat Bogdan Chirieac la România TV, în emisiunea moderată de Ionuţ Grigore.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News