Joe Biden respinge planul Chinei pentru pace în Ucraina. "Dacă Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Joe Biden respinge planul Chinei pentru pace în Ucraina. "Dacă Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?" / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden respinge planul Chinei pentru pace în Ucraina. "Dacă Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?" / Foto: Facebook Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden, respinge inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina.

Joe Biden a respins iniţiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina. Preşedintele SUA a dat clar de înţeles acest lucru într-un interviu acordat vineri postului ABC, citat de CNN.

"Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun ?", a spus Biden despre planul chinez. "Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer", a spus Joe Biden, transmite Agerpres.

Joe Biden: Nu am văzut în acest plan nimic care să fie benefic



"Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat", şi-a motivat poziţia liderul de la Casa Albă.

"Ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur şi simplu nu este raţională", mai crede Biden.

Ce s-ar întâmpla dacă China ar oferi arme Rusiei



Dar el a refuzat să spună care ar fi consecinţele dacă China ar decide să ofere arme Rusiei - o îngrijorare a Kievului şi a aliaţilor săi occidentali -, afirmând doar că Beijingul s-ar confrunta în acest caz cu "sancţiuni severe", ca orice alt guvern sau entitate ce furnizează arme sau muniţii Rusiei.

De la începutul războiului în Ucraina, China aparent s-a abţinut să ofere Rusiei un astfel de ajutor militar, dar conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informaţii înclină acum să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenţiona să livreze Moscovei drone şi muniţii.

Eventuale livrări masive de muniţii chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii. Însuşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele Alianţei, ale căror stocuri de muniţii au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

Zelesnki: Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei



Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Beijingului să nu livreze arme Moscovei. "Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, şi pentru mine acest lucru este foarte important", a subliniat Zelenski vineri seară, într-un mesaj în care s-a declarat favorabil faţă de unele elemente din "reflecţiile" avansate de China în planul prezentat de aceasta şi şi-a manifestat intenţia să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Totuşi, Zelenski a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabil pentru Kiev. Or, iniţiativa Chinei, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel