Joe Biden pleacă în concediu
Președintele american Joe Biden pleacă în concediu în Carolina de Sud.
Vindecat în sfârşit de COVID-19, preşedintele american Joe Biden pleacă miercuri pe insula Kiawah din statul Carolina de Sud, o staţiune de golf pe care a mai vizitat-o în trecut şi unde el îşi va petrece concediul până spre sfârşitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.
Biden a petrecut multe weekenduri la reşedinţele sale din Delaware, dar nu a mai fost pe insula Kiawah de când a devenit preşedinte, în ianuarie 2020. Un oficial al Casei Albe a confirmat călătoria preşedintelui, dar nu a precizat unde şi cât timp va sta el acolo.
În vârstă de 79 de ani, Biden tocmai s-a vindecat de COVID-19, dar marţi încă mai avea o tuse persistentă.
Predecesorii săi obişnuiau să dea conferinţe de presă înainte să plece în vacanţele tradiţionale din august, dar Biden nu are în programul său nicio astfel de conferinţă.
El pleacă în concediu după un şir de succese legislative, inclusiv legea pe care a promulgat-o marţi pentru relansarea producţiei de semiconductori în SUA. Rata aprobării lui Biden a ajuns la 40%, cel mai ridicat nivel din iunie, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi. Biden trebuie să facă însă faţă în noiembrie alegerilor de la jumătatea mandatului, când democraţii săi riscă să piardă controlul Congresului în faţa republicanilor.
Plecarea sa în concediu vine în plină furtună politică creată de percheziţia desfăşurată luni de FBI la reşedinţa de la Mar-a-Lago a predecesorului său republican Donald Trump, care vede în această operaţiune o acţiune motivată politic. Purtătoarea de cuvânt a lui Biden, Karine Jean-Pierre, a susţinut că Departamentul Justiţiei nu a discutat cu liderul de la Casa Albă despre acest caz, scrie Agerpres.
Biden a parafat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO
Cele două ţări nordice vor fi 'aliaţi puternici, fiabili şi dotaţi cu importante capacităţi' integrând alianţa militară dominată de Statele Unite, a declarat preşedintele Joe Biden în cursul unei ceremonii de semnare la Casa Albă.
Senatul SUA a ratificat săptămâna trecută cu o largă majoritate cele două protocoale de aderare ale Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică. Toate ţările membre ale NATO trebuie să ratifice aceste protocoale înainte ca aderarea celor două ţări să fie efectivă. Joe Biden a făcut din restabilirea relaţiilor transatlantice, puse la încercare de predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe. NATO face parte din 'bazele securităţii' Statelor Unite, a subliniat el marţi.
Liderul administraţiei de la Washington a salutat, de asemenea, faptul că aceste două ţări au 'instituţii democratice puternice' şi armate solide care vor întări NATO.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele Joe Biden le-a telefonat marţi omologului său finlandez, Sauli Niinisto, şi premierului suedez, Magdalena Andersson, felicitându-i pentru acest 'pas în plus' spre aderarea lor la NATO. Până în prezent, 23 de ţări membre au ratificat protocoalele de aderare din cele 30 necesare (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News