Joe Biden organizează un summit împotriva extremismului politic în SUA
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele american Joe Biden organizează un summit împotriva extremismului politic în Statele Unite.

Preşedintele Joe Biden va organiza în septembrie o conferinţă care vizează combaterea extremismului politic şi a violenţei rasiste în SUA, a anunţat vineri Casa Albă, la mai puţin de trei luni înainte de alegerile legislative care se anunţă dificile pentru democraţi, relatează AFP.

Preşedinţia americană va organiza pe 15 septembrie summitul "United We Stand" pentru "a riposta la efectele corozive ale violenţei provocate de ură asupra democraţiei noastre şi securităţii publice", a precizat într-un comunicat Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Executivul american intenţionează să profite de acest prilej pentru "a prezenta o viziune comună a unei Americi mai unite", a adăugat ea.

Confruntaţi cu recentele masacre cu arme de foc care au vizat populaţii de negri, hispanici sau asiatici, "americanii rămân în mare parte uniţi în opoziţia lor faţă de o astfel de violenţă", estimează Karine Jean-Pierre.

Joe Biden a făcut din apărarea democraţiei una dintre temele sale majore de când a venit în fruntea statului şi Casa Albă reaminteşte că el a luat decizia de a candida în 2017, când predecesorul său Donald Trump a refuzat să condamne o manifestaţie violentă a dreptei radicale la Charlottesville, în Virginia.

Preşedintele american urmează să rostească principalul discurs la acest summit la care urmează să fie prezenţi reprezentanţi ai forţelor de ordine, ai lumii antreprenorilor şi ai societăţii civile. Republicani şi democraţi vor fi invitaţi, a adăugat Casa Albă.

Conferinţa va avea loc cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative de la jumătate mandatului, prevăzute pentru 8 noiembrie, în urma republicanii le-ar putea răpi democraţilor majoritatea în Congres, notează France Presse, citat de Agerpres.

Confruntare explozivă în noiembrie: Putin și Xi Jinping, față-n față cu Zelenski și Biden

Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de DPA.

"Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni", a declarat Widodo pentru Bloomberg într-un interviu publicat vineri.

Indonezia deţine în prezent preşedinţia G20. Widodo l-a invitat pe Putin, dar Kremlinul nu a confirmat până acum planurile liderului rus. Bloomberg nu a putut obţine iniţial confirmarea planurilor legate de participarea lui Putin şi a lui Xi din surse ruse şi chineze (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel