Data publicării:

Joe Biden, la Summitul Americanilor: Democraţia este un element esenţial pentru viitorul continentului american

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Joe Biden, la Summitul Americanilor: Democraţia este un element esenţial pentru viitorul continentului american / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden, la Summitul Americanilor: Democraţia este un element esenţial pentru viitorul continentului american / Foto: Facebook Joe Biden

Democraţia este ''un element esenţial'' pentru viitorul continentului american, afirmă preşedintele SUA, Joe Biden.

Democraţia este un element esenţial pentru viitorul Americilor, a afirmat miercuri preşedintele SUA, Joe Biden, la deschiderea unui summit regional major cu America Latină, relatează Agerpres, citând AFP.

Regiunea noastră este mare şi diversă. Nu suntem întotdeauna de acord cu totul. Dar pentru că suntem democraţii, ne abordăm diferenţele cu respect reciproc şi dialog, a spus preşedintele Biden, în timp ce acest mare Summit al Americilor este marcat de absenţa anumitor şefi de stat, între care cei din Mexic, Guatemala, Bolivia sau Honduras.

Cuba, Nicaragua şi Venezuela, excluse de la acest summit



Preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador reproşează Casei Albe faptul că au fost excluse Cuba, Nicaragua şi Venezuela. Executivul american a justificat această alegere prin rezerve în faţa lipsei de spaţiu democratic şi a respectului pentru drepturile omului.

Joe Biden a salutat de asemenea miercuri lansarea unui Parteneriat al Americilor pentru prosperitate economică pentru a încuraja o creştere mai favorabilă incluziunii în America Latină.

Ceea ce este adevărat în Statele Unite este adevărat în fiecare ţară (..), a spus democratul, care a criticat deja de mai multe ori ideea conform căreia îmbogăţirea celor mai bogate şi mari companii ar duce automat la cea a tuturor actorilor economici.

Summitul Americilor este menit să evidenţieze dorinţa administraţiei Biden de a relansa şi reînnoi relaţia cu ţările din America Latină, într-un moment în care China investeşte masiv în regiune, notează AFP.

Joe Biden va participa la reuniunea G7 şi la summitul NATO

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va veni în Europa la sfârşitul lunii iunie pentru a participa la reuniunea Grupului G7, în Germania, şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice, în Spania.

"Preşedintele Joseph R. Biden se va deplasa în orăşelul Schloss Elmau, situat în sudul Germaniei, pe 25 iunie, pentru a participa la reuniunea liderilor G7. Preşedintele SUA şi liderii G7 vor discuta despre o serie de probleme globale presante, inclusiv despre sprijinul neclintit al G7 pentru o Ucraină democratică, suverană şi prosperă, despre rezilienţa economică şi democratică, despre contracararea crizei climatice, despre dezvoltarea infrastructurii, securitatea în materie de sănătate la nivel mondial şi despre crizele alimentară şi energetică generate de războiul de agresiune al Rusiei", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.

"Pe 28 iunie, preşedintele se va deplasa la Madrid, pentru Summitul NATO 2022. Liderii statelor aliate vor aproba noul Concept Strategic, pentru a ghida transformarea NATO în următorul deceniu, de la consolidarea mijloacelor de disuasiune şi apărare la construirea structurilor de rezilienţă împotriva ameninţărilor transnaţionale, inclusiv cele de tip cibernetic şi climatic, la aprofundarea parteneriatelor cu state din Europa şi din Asia, în scopul consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli", subliniază Casa Albă.

Înaintea participării la reuniunea G7 şi la summitul NATO, preşedintele Biden va efectua un turneu în Orientul Mijlociu, urmând să aibă vizite inclusiv în Israel, în teritoriul palestinian Cisiordania şi în Arabia Saudită. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel