Joe Biden a început demersurile pentru declasificarea documentelor de la atentatele din 11 septembrie 2001
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Joe Biden a început demersurile pentru declasificarea documentelor de la atentatele din 11 septembrie 2001   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Joe Biden a început demersurile pentru declasificarea documentelor de la atentatele din 11 septembrie 2001 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Președintele Statelor Unite ale Americii a demarat declasificarea documentelor de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis vineri un ordin executiv pentru declasificarea documentelor din ancheta din 11 septembrie 2001 în următoarele șase luni, o problemă delicată pentru unele familii ale victimelor.

Referindu-se la o „promisiune” a campaniei, Joe Biden a semnat un ordin executiv care îi îndrumă pe cei de la Departamentul de Justiție și pe toate agențiile relevante să supravegheze o revizuire a declasificării documentelor legate de investigațiile din 11 septembrie, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Astfel, Ministrul Justiției urmează să elibereze documentele declasificate „în următoarele șase luni”.

O luptă juridică

Ministrul justiției urmează să elibereze documentele declasificate „în următoarele șase luni”.

Familiile victimelor din 11 septembrie au început o luptă legală împotriva Arabiei Saudite și a altor state car sunt acuzate de complicitate. În timpul acestor proceduri, guvernele SUA succesive au invocat motivul legat de secret de stat pentru a nu publica anumite documente.

Subiectul este sensibil, întrucât Statele Unite se pregătesc să comemoreze douăzeci de ani de la atacurile asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center și asupra Pentagonului, inclusiv o ceremonie la New York la care Joe Biden va participa.

La începutul lunii august, familiile victimelor, supraviețuitorii atacurilor și membrii echipelor de salvare au publicat o scrisoare în care spuneau că președintele nu va fi „binevenit” la ceremonie dacă „nu își va ține promisiunea”.

Scrisoarea solicită eliberarea tuturor documentelor care dezvăluie, potrivit semnatarilor, implicarea Arabiei Saudite în atacuri, scrie RTBF.be.

Joe Biden nu e primit la comemorarea victimelor de la atentatele din 11 septembrie 2001

Membrii familiilor și supraviețuitorii au publicat vineri o declarație prin care îi solicită lui Biden să renunțe să participe la evenimentele de comemorare a 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 de la New York și Shanksville, Pennsylvania și la Pentagon, cu excepția cazului în care declasifică documentele despre care aceștia cred că oferă dovezii ale implicării oficialilor saudiți în atentate.

Oamenii spun că, în calitate de candidat, Biden s-a angajat să fie mai transparent și să elibereze cât mai multe informații posibile însă, după ce a ajuns președinte, administrația sa a ignorat cererile lor (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel