Joe Biden a confundat retragerea din Herson cu retragerea din „Fallujah“, un oraș din Irak / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a încurcat orașul Herson din Ucraina cu orașul Fallujah din Irak.

Într-un nou episod de confuzie, președintele Biden a spus din greșeală că trupele ruse se retrag din „Fallujah”, în timp ce intenționa să facă referire la orașul Herson din sud-estul Ucrainei.

Cea mai recentă gafă a lui Biden a venit după ce liderul forțelor ruse, Serghei Surovikinon, a anunțat că a ordonat trupelor sale să se retragă dintr-unul dintre singurele orașe mari capturate de Rusia după invazia sa din 24 februarie (citește AICI).

„Contextul este că, indiferent dacă se retrag sau nu din Fallujah și se retrag pe malul de est al râului [Nipru]”, a răspuns Biden la întrebarea unui reporter privitoare la război. După gafă, președintele a avut o pauză în care s-a gândit, după care un reporter i-a amintit că este vorba de orașul Herson din Ucraina, iar Biden s-a corectat.

În noiembrie și decembrie 2004, Fallujah a fost locul celui mai sângeros conflict urban pe care l-au luptat forțele americane de la războiul din Vietnam și este larg amintit ca un moment cheie în invazia SUA a Irakului, conform NYPost.

Biden: Inflația e cauzată de războiul din Irak. Scuzați-mă, dar mă gândesc la Irak pentru că acolo a murit fiul meu / video

Președintele Joe Biden a afirmat greșit în timpul unui discurs de marți că inflația a fost cauzată de războiul din Irak, înainte de a se corecta spunând că e vorba de războiul din Ucraina. Biden a spus că a vorbit greșit pentru că fiul său, Beau Biden, a murit în Irak.

Președintele se afla în campanie pentru Partidul Democrat la Hallandale Beach, Florida, marți după-amiază, unde s-a concentrat asupra Legii de reducere a inflației.

„Inflația este o problemă la nivel mondial în acest moment, din cauza războiului din Irak și a impactului asupra petrolului și a ceea ce face Rusia... scuzați-mă, războiul din Ucraina”, a spus Biden. „Mă gândesc la Irak pentru că acolo a murit fiul meu”, a adăugat președintele SUA, conform FoxBusiness.

Biden a făcut o declarație similară în Vail, Colorado, pe 12 octombrie (citește continuarea și vezi imagini AICI).

Joe Biden speră să discute cu președintele Chinei. Acesta ar vrea să stabilească ”liniile roșii” de respectat

Preşedintele american Joe Biden a spus, miercuri, că speră să discute cu omologul său chinez Xi Jinping despre "liniile roşii" comune care nu trebuie depăşite, la summitul şefilor de stat G20 de la mijlocul lunii.

"Ceea ce eu vreau să fac împreună cu el, atunci când vom vorbi, este să stabilim liniile roşii" pe care trebuie să le respectăm, a declarat liderul american democrat în timpul unei conferinţe de presă la Washington, scrie Agerpres.

Biden a precizat că vrea să analizeze existenţa unui eventual conflict între "ceea ce el (Xi Jinping) apreciază că ţine de interesele naţionale critice ale Chinei şi ceea ce eu ştiu că sunt interesele naţionale critice ale SUA".

Preşedintele american s-a declarat gata să lucreze la soluţionarea unui astfel de conflict, în condiţiile în care relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au tensionat şi degradat recent.

Liderul de la Casa Albă se va deplasa la sfârşitul săptămânii în Asia, iniţial pentru un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o reuniune a G20 în Bali şi în final la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (APEC) la Bangkok (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel