Joe Biden, 17 DECRETE semnate în câteva ore. I-a ÎNTRECUT pe Obama și Trump: La cum arată situația, NU E TIMP de pierdut!
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Joe Biden a semnat deja 17 ordine executive, deși este președinte doar de câteva ore.

Joe Biden a semnat deja mai multe ordine executive, chiar de la primele momente de mandat la Casa Albă.

Noul președinte american a promis acțiuni rapide și reforme pentru a combate schimbările climatice, pandemia de COVID-19 și discriminarea rasială.

"Nu e un timp mai bun să începi decât astăzi", le-a spus Biden reporterilor, în Biroul Oval.

Biden, 17 decrete semnate în primele ore ca președinte

Unul dintre ordinele executive semnate deja de Joe Biden vizează gestionarea crizei sanitare. Actul instituie obligația de a purta mască de protecție sau orice alt material ce acoperă gura și nasul în toate clădirile federale și pe teritoriul federal. De altfel, Biden le-a cerut tuturor americanilor să folosească măștile de protecție.

De asemenea, noul președinte al SUA a cerut agențiilor federale să evalueze "stadiul echității" în structurile lor și să vină cu planuri care să elimine discriminările și barierele în toate politicile și programele lor. Joe Biden a mai dispus ca resursele federale să fie mai bine alocate, astfel încât să fie ajutate comunitățile cu populație majoritară de culoare și, în general, cele vulnerabile.

Biden a dispus revenirea Statelor Unite în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Cererea va fi depusă la Organizația Națiunilor Unite, dar SUA vor deveni din nou parte a acordului abia peste 30 de zile. Statele Unite au fost retrase oficial din pact anul trecut, de către fostul președinte Donald Trump, chiar a doua zi după alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut. 

Alte ordine se referă la o reformă radicală a legii imigraţiei, care, printre altele, va oferi statut legal unor aproximativ 11 milioane de oameni care trăiesc în SUA fără documente, la oprirea proiectului de construire a zidului la graniţa cu Mexicul. Joe Biden a emis o proclamaţie prin care a pus capăt declaraţiei de urgenţă naţională făcută de Donald Trump, pe care acesta a folosit-o pentru a trimite bani către construcţia zidului.

Joe Biden, mesaj ferm din Biroul Oval

"Cred că la cum arată situația, nu e timp de pierdut. Să trecem la muncă rapid! După cum am spus mai devreme azi, vom semna mai multe ordine executive în următoarele zile. Unele dintre documentele pe care le semnez azi ne vor ajuta să schimbăm cursul crizei COVID și să combatem încălzirea gobală de o manieră pe care nu am mai făcut-o până acum.

Cred că unele dintre lucrurile pe care le vom face vor fi curajoase și vitale și nu e un moment mai bun să le începem decât azi. E un drum lung de parcurs. Acestea sunt doar niște ordine executive. Dar vom avea nevoie de legislație pentru multe dintre lucrurile pe care le vom face", a mai declarat Joe Biden.

Prin comparaţie, după două săptămâni la Casa Albă, Donald Trump semnase doar opt ordine, iar Barack Obama, nouă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel