Preşedintele Chinei a declarat deschise Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat deschise Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing.

Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate deschise vineri de preşedintele Chinei, Xi Jinping, la finalul ceremoniei de deschidere, desfăşurată pe Stadionul Olimpic Cuib de pasăre, pe fondul conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina, conform Agerpres.

Cea de-a 13-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de iarnă, care va dura până pe 13 martie, a debutat sub privirile delegaţiei Ucrainei, însă fără Rusia şi Belarus, ambele excluse joi de către Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC), după ce acesta acceptase iniţial prezenţa sportivilor din aceste ţări sub drapel neutru.

Prezenţa noastră la Jocurile Paralimpice nu este una banală. Este un simbol că Ucraina a fost, este şi va rămâne o ţară, a declarat preşedintele Comitetului paralimpic ucrainean, Valeri Suşkevici. IPC şi-a motivat schimbarea deciziei prin ameninţările cu boicotul venite din partea celorlalţi sportivi participanţi la Jocurile din China. Pace! a strigat preşedintele IPC, brazilianul Andrew Parsons, în încheierea discursului său, la o săptămână după ce Ucraina fost invadată de armata rusă.

Secolul XXI este făcut pentru dialog şi pentru diplomaţie, nu pentru război şi ură. Armistiţiul olimpic pentru pace în timpul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice este o rezoluţie a ONU adoptată în unanimitate de cele 193 de ţări membre în cadrul celei de-a 76-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite. El trebuie respectat şi aplicat, nu violat, a declarat Andrew Parsons. Ceremonia de deschidere a început cu o animaţie a planetei pentru a prezenta fostele ediţii ale Jocurilor.

La Jocurile Paralimpice de la Beijing vor participa 564 de sportivi din 46 de ţări, la şase sporturi, para biatlon, curling în fotoliu rulant, para hochei pe gheaţă, para schi alpin, para schi fond şi para snowboard, şi 78 de probe pentru medalii. La aceste Jocuri vor evolua un număr record de femei, 138.

Flacăra olimpică a fost aprinsă de Li Duan, cvadruplu campion paralimpic la atletism. România va fi reprezentată de doi sportivi la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing, Laura Văleanu (para schi alpin) şi Mihăiţă Papară (para snowboard).

VEZI ȘI: Urmările războiului. S-au anulat competiţiile de schi din Rusia

Federaţia Internaţională de Schi (FIS) a anunţat anularea tuturor competiţiilor sale prevăzute în Rusia până la finalul sezonului

'FIS a decis ca, în interesul siguranţei tuturor participanţilor şi pentru a menţine integritatea Cupei Mondiale, toate probele din cadrul Cupei Mondiale programate în Rusia până la sfârşitul sezonului 2021-2022 vor fi anulate sau mutate într-o altă locaţie', a precizat FIS într-un comunicat.

Competiţiile anulate sunt etapa de schi-cros de la Sunny Valley (25-27 februarie), etapa de schi freestyle de la Iaroslavl (26-27 februarie), probele feminine de sărituri cu schiurile de la Nijni Taghil (18-20 martie) şi Ceaikovski (25-27 martie), precum şi finala Cupei Mondiale de schi fond de la Tiumen (18-20 martie).

FIS a precizat că participanţii sunt deja la faţa locului pentru etapele Cupelor mondiale de schi-cros şi freestyle, dar 'lucrează îndeaproape cu toate părţile interesate pentru a asigura revenirea lor rapidă'.

Decizia Federaţiei Internaţionale de Schi vine într-un moment în care Norvegia, prima naţiune în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, şi Suedia anunţaseră că nu doresc să trimită schiori la următoarele probe programate în Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel