Data publicării:

Jocuri cu moţiunea de cenzură. Chirieac: Orban face ce trebuie! PNL-ul, transformat într-un fel de marmeladă

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre jocurile care se fac în Parlament pentru ca moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR să nu ajungă la vot. 

"Interpretarea lui Ludovic Orban (n.r. - despre ceea ce se întâmplă în Parlament cu moţiunea de cenzură şi paşii care trebuie urmaţi) este cea corectă. Nu ştiu ce se întâmplă cu această marmeladă căreia continuăm să îi spunem PNL. Eu ştiu că e un partid fundamental, partidul Marii Uniri. E partidul lui Crin Antonescu, pentru numele lui Dumnezeu! Că a fost al lui Crin Antonescu acum mai puţin de zece ani.

Corect este, dacă s-a depus moţiunea, ca ea să fie votată. O să cadă, pentru că PSD-ul a spus că nu o va vota, OK, dar lasă moţiunea. La fel cum corect era pentru preşedintele Klaus Iohannis să dea primul mandat de formare a guvernului partidului care a câştigat alegerile, PSD. Se tot încalcă, se 'ciupeşte' din Constituţie, din legi şi în final va fi un talmeş-balmeş şi va fi şi mai rău pentru România, că deja e rău.

Orban face ce trebuie. Cine nu face ce trebuie este PNL-ul transformat într-un fel de marmeladă în acest moment", a spus analistul politic Bogdan Chirieac într-o intervenţie telefonică la România TV. 

 Orban: Voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură; derularea calendarului dezbaterii moţiunii - obligatorie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, după ce şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din nou din lipsa cvorumului, că va comunica Executivului moţiunea de cenzură, menţionând că derularea calendarului dezbaterii este obligatorie, potrivit Constituţiei.

"Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale, în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. Astăzi voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. De asemenea, vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură", a afirmat Orban.

El a precizat că le-a transmis membrilor Birourilor permanente o decizie a Curţii Constituţionale din 2010 referitor la conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, menţionând că "împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de control al deciziilor guvernamentale".

"Deci suntem în situaţia constituţională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus o moţiune de cenzură şi procedurile trebuie să se deruleze conform prevederilor constituţionale şi regulamentare. Evident, mă voi consulta telefonic cu toţi membrii Birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care nu au fost prezenţi, pentru că nu aş vrea ca vreunul dintre colegii mei din Birourile permanente reunite să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi. Voi mai încerca, după comunicarea Guvernului, convocarea unui Birou permanent reunit pentru a stabili calendarul moţiunii, după ce voi consulta toţi colegii", a subliniat Ludovic Orban.

Şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată, marţi, pentru a patra oară din lipsa cvorumului, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel