Jocul Minecraft va fi dotat cu inteligență artificială
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
IA va fi implementată în Minecraft.

Recent, cercetători din Africa de Sud au derulat un experiment fascinant utilizând inteligența artificială (AI) în popularul joc video Minecraft, informează CCN.com. Scopul lor a fost să observe modul în care IA evoluează și să înțeleagă posibilele limite atunci când este lăsată să funcționeze fără intervenția umană. Minecraft este un joc open-world lansat în 2011, cu un sistem complex de construit care implică exploatarea și transformarea resurselor naturale pentru a ridica diverse structuri folosind cuburi.

Sarcini noi pentru IA

Având peste 200 de milioane de copii vândute și o comunitate activă de peste 125 de milioane de jucători lunar, Minecraft este considerat cel mai bine vândut joc din istorie. Conducătorul acestui proiect, Steven James de la Universitatea din Witwatersrand, a considerat că Minecraft este un mediu ideal pentru a explora capacitățile inteligenței artificiale.

În cadrul experimentului, au fost folosite AI-uri programate să efectueze o varietate de sarcini și să învețe din propriile lor erori pentru a-și îmbunătăți performanța, un proces cunoscut sub numele de învățare automată. Cercetătorii au dezvoltat un model de IA numit MinePlanner special pentru acest test în Minecraft.

Au fost create două entități de IA folosind MinePlanner, fiecare fiind responsabilă pentru realizarea a 45 de sarcini de construcție la trei niveluri diferite de dificultate: ușor, intermediar și dificil. Provocarea pentru aceste AI-uri a fost să gestioneze volumul mare de informații din joc, să filtreze datele irelevante și să progreseze independent în finalizarea construcțiilor lor.

Învățare automată mai facilă

Deși au recunoscut că încă există provocări tehnologice de depășit, cercetătorii au evidențiat potențialul acestui experiment de a deschide calea către noi abordări și aplicații în domenii mai complexe. În esență, studiul realizat în Africa de Sud a investigat evoluția inteligenței artificiale în Minecraft și limitele sale atunci când este lăsată să funcționeze fără intervenție umană.

Prin utilizarea modelului lor personalizat de IA, MinePlanner, cercetătorii au reușit să creeze două entități de IA care să îndeplinească sarcini de construcție la diferite niveluri de dificultate. Cu toate că există încă obstacole de surmontat, acest experiment deschide noi perspective pentru înțelegerea mai profundă a învățării AI cu ajutorul instrumentului MinePlanner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel