Jimmy Carter refuză o nouă operație și va primi îngrijiri la domiciliu. Cel mai bătrân fost președinte al SUA, în viață, a supraviețuit cancerului la creier în 2015
Fostul președinte al SUA Jimmy Carter va începe să primească îngrijiri medicale la domiciliul său din Georgia, potrivit unui comunicat al Centrului Carter sâmbătă.
„După o serie de spitalizări scurte, fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, a decis astăzi să-și petreacă timpul rămas acasă cu familia și să primească îngrijiri medicale în loc de o intervenție medicală suplimentară. Are întregul sprijin al familiei și al echipei sale medicale”, se arată în comunicatul citat de CNN.
Jason Carter, fost senator de stat democrat în Georgia și nepotul fostului președinte, a spus că a fost în vizită vineri la bunicii săi și că „sunt împăcați și – ca întotdeauna – casa lor este plină de dragoste”.
Jimmy Carter, care a împlinit 98 de ani anul trecut, a devenit cel mai bătrân președinte american în viață din istorie, după moartea lui George H.W. Bush, la sfârșitul lui 2018, la 94 de ani. Al 39-lea președinte al națiunii și-a păstrat un profil public scăzut în ultimii ani din cauza pandemiei de coronavirus, dar a continuat să vorbească despre riscurile pentru democrația din întreaga lume, o cauză a lui de lungă durată.
Carter a învins cancerul la creier în 2015, dar s-a confruntat cu o serie de provocări de sănătate în 2019 și, în consecință, a suferit o intervenție chirurgicală pentru a elimina presiunea asupra creierului său. Problemele sale de sănătate l-au forțat să renunțe la tradiția de decenii de a preda școala duminicală la Biserica Baptistă Maranatha din orașul său natal, Plains, Georgia.
Istoric
Înainte de a ajunge în politică, Carter a fost un fermier de arahide și locotenent al Marinei SUA. După ce a devenit parte a Partidului Democrat, a servit un mandat de guvernator al Georgiei și apoi unul de președinte al Statelor Unite, din 1977 până în 1981.
Fostul președinte este venerat pe scară largă pentru susținerea drepturilor omului. Intermedierea Acordurilor de la Camp David din 1978 cu președintele egiptean Anwar Sadat și prim-ministrul israelian Menachem Begin rămâne esențială pentru moștenirea sa.
În anii săi după președinție, Carter a fondat Centrul Carter împreună cu soția sa, Rosalynn, în speranța de a promova pacea și sănătatea mondială. Centrul a lucrat pentru a promova democrația prin monitorizarea alegerilor din străinătate și reducerea transmisiei bolilor în țările în curs de dezvoltare, de-a lungul anilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News