Data publicării:

Jens Stoltenberg vine la București, la Summit-ul B9. Va purta discuții cu Andrzej Duda, Klaus Iohannis și Katalin Novak

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Jens Stoltenberg vine la București, la Summit-ul B9. Va purta discuții cu Andrzej Duda, Klaus Iohannis și Katalin Novak
Jens Stoltenberg vine la București, la Summit-ul B9. Va purta discuții cu Andrzej Duda, Klaus Iohannis și Katalin Novak

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va participa la Summit-ul B9.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se deplasează vineri, 10 iunie, la Bucureşti, unde va lua parte la Summitul Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice dat marţi publicităţii.

Jens Stoltenberg va avea discuţii bilaterale cu preşedintele României, cu preşedintele Poloniei şi cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak.

După încheierea Summitului B9, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice va susţine o conferinţă de presă comună cu şeful statului român şi omologul său polonez, adaugă comunicatul citat.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, scrie Agerpres.

Rusia avertizează că se va răzbuna pe țările NATO dacă acestea vor continua furnizarea Ucrainei cu rachete avansate

 

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că, în cazul în care NATO va continua să ofere Ucrainei armament, armata rusă va avansa şi mai mult în estul Ucrainei.

"Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.

Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului "neonazist", dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.

Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri.

Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului, notează Mediafax (citește mai mult AICI).

SUA susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Hotărârea Washingtonului a fost afișată la Stockholm

 

Şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a afişat sâmbătă hotărârea SUA de a susţine Suedia şi Finlanda înainte de aderarea lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la bordul USS Kearsarge, cea mai mare navă de război americană care a ancorat vreodată în portul Stockholm, informează AFP şi Reuters.

"Este important pentru noi, SUA, precum şi pentru alte ţări ale NATO, să arătăm solidaritatea noastră cu Finlanda şi Suedia prin acest exerciţiu", a declarat generalul Milley, cu referire la manevrele navale anuale ale NATO în Marea Baltică, "Baltops 22", în timpul unei conferinţe de presă comune cu şefa guvernului suedez Magdalena Andersson.

Aceste manevre, prevăzute să aibă loc între 5 şi 17 iunie şi la care participă 14 ţări din NATO, precum şi Suedia şi Finlanda, au căpătat anul acesta o importanţă aparte odată cu invazia rusă asupra Ucrainei, care a determinat cele două ţări nordice să revină asupra politicii lor de nealiniere, veche de decenii, pentru a solicita să adere la NATO (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel