Jens Stoltenberg respinge ameninţările lui Vladimir Putin la adresa Finlandei şi Suediei
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Jens Stoltenberg a respins ameninţările preşedintelui rus, Vladimir Putin, la adresa Finlandei şi Suediei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a respins, joi, la finalul summitului de la Madrid, ameninţările preşedintelui rus, Vladimir Putin, la adresa Finlandei şi Suediei, care marţi vor semna acordurile de aderare, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită pentru orice situaţie.

Vladimir Putin a declarat că, deşi nu are nimic împotriva aderării Finlandei şi Suediei la NATO, Rusia va riposta „simetric" dacă în cele două ţări va fi instalată infrastructură militară ofensivă.

Rugat să comenteze afirmaţiile lui Vladimir Putin, Jens Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită „pentru orice eventualitate". „Finlanda şi Suedia sunt state suverane, au dreptul să îşi aleagă propriul parcurs şi să devină membre NATO. Salutăm intrarea lor în Alianţă şi sigur că suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a afirmat Stoltenberg, notează Mediafax.

Secretarul general NATO a precizat că protocoalele privind integrarea Finlandei şi Suediei în NATO vor fi semnate marţi şi apoi urmează să fie ratificate de parlamentele statelor membre. „Decizia politică, decizia reală de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO a fost luată ieri la acest summit, iar semnarea formală a protocoalelor de aderare va avea loc marţi", a precizat Jens Stoltenberg.

Secretarul general a respins criticile privind riscul amplificării disensiunilor în cadrul NATO, în contextul numărului mare de state membre după integrarea Finlandei şi Suediei. „NATO nu a fost niciodată şi nu va deveni o organizaţie monolitică, în care 30 de aliaţi şi în curând 32 de aliaţi să fie de acord în toate privinţele. Suntem 32 de state diferite, cu 32 de partide şi guverne diferite şi cu o geografie diversă. Deci, vor fi mereu disensiuni. Dar aceasta nu este o slăbiciune, ci, dimpotrivă, consolidează NATO, pentru că suntem state democratice, cu opinii diverse (...)", a argumentat Jens Stoltenberg.

De asemenea, secretarul general NATO a condamnat, din nou, invazia militară rusă în Ucraina şi a cerut retragerea imediată a trupelor ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel