Jens Stoltenberg: NATO suspectează că armata rusă ar fi utilizat muniţie cu fragmentare în Ucraina
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri că există dovezi că forţele militare ruse ar fi utilizat muniţie cu fragmentare în războiul din Ucraina, ceea ce ar fi o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale.
"Am observat utilizarea de bombe cu fragmentare şi există informaţii privind utilizarea altor tipuri de armament, ceea ce ar fi încălcări ale dreptului internaţional", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit BBC News, după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri de Externe.
Jens Stoltenberg a precizat că forţele aliate "colectează informaţii şi monitorizează atent situaţia din Ucraina". "Sunt acte de brutalitate, încălcări ale dreptului internaţional", a subliniat secretarul general NATO, potrivit CNN, salutând decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de iniţiere a unei investigaţii, pentru "tragerea la răspundere a preşedinţilor Rusiei şi Belarusului, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko".
Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică menţine deschise opţiunile diplomatice în relaţia cu Rusia, astfel încă să fie evitată escaladarea conflictului, a subliniat Jens Stoltenberg. "Miniştrii au stabilit că relaţia NATO cu Rusia s-a modificat fundamental, cu impact pe termen lung. Dar noi menţinem angajamentul de a exista canale pentru diplomaţie şi reducere a riscurilor de conflict, astfel încât să fie evitate escaladările, neînţelegerile sau interpretările greşite", a afirmat Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg: ”NATO nu caută un război cu Rusia”
”Aliații din America de Nord și Europa au trimis mii de noi soldați în flancul estic al Alianței. Trimitem forța de răspuns a NATO pentru prima dată. Avem deja 130 de avioane în stare de alertă ridicată și peste 200 de nave din Marea Nordului până în Marea Mediterană. Vom continua să facem tot ce este nevoie pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
NATO este o alianță defensivă. Misiunea de bază este să menținem în siguranță cele 30 de națiuni. Nu suntem parte a acestui conflict, avem responsabilitatea să ne asigurăm că nu va escalada și nu se va extinde și dincolo de Ucraina, pentru că ar fi și mai devastator și mult mai periculos, ar produce și mai multă suferință umană. NATO nu caută un război cu Rusia. Ambițiile Kremlinului sunt să recreeze o sferă de influență și să interzică altor țări dreptul de a-și alege propria cale. (...) Presiunea rusească a creat un nou normal în securitatea europeană. (...) Sunt multe, miza este mare.” a continuat Jens Stoltenberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News