Jens Stoltenberg a avertizat împotriva subestimării Rusiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres / Jens Stoltenberg
Sursă foto: Agerpres / Jens Stoltenberg
Ucraina trebuie să decidă ce condiţii sunt acceptabile pentru negocierile menite a pune capăt războiului declanşat de Rusia, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând totodată că puterea Moscovei nu trebuie subestimată, în pofida recentelor succese ucrainene pe câmpul de luptă. 

Luni, mai devreme, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Herson, proaspăt recucerit, din sud. Pierderea controlului asupra acelui oraş a marcat al treilea eşec major al preşedintelui rus Vladimir Putin de la începutul războiului, în luna februarie.

"Nu ar trebui să facem greşeala de a subestima Rusia. Forţele armate ruseşti păstrează capacităţi semnificative, precum şi un număr mare de trupe", a spus dl Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi, la Haga. "Lunile următoare vor fi dificile.

Scopul lui Putin este să lase Ucraina rece şi întunecată în această iarnă. Aşa că trebuie să continuăm", a spus el. Reluând comentariile se la sfârşitul săptămanii ale secretarului de stat american Antony Blinken, Jens Stoltenberg a spus că depinde de Ucraina să decidă când şi cum vrea să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului. "Ei plătesc acum cel mai mare preţ în ceea ce priveşte pierderea de vieţi şi pagubele aduse ţării.

Aşa că este drept ca Ucraina să decidă ce fel de condiţii sunt acceptabile pentru ea", a spus el. "Ceea ce se întâmplă la masa negocierilor este legat în mod fundamental de situaţia de pe câmpul de luptă", a spus dl Stoltenberg. "Deci, ceea ce ar trebui să facem este să sprijinim Ucraina şi să îi întărim poziţia, astfel încât la un moment dat să poată exista negocieri în care Ucraina să prevaleze ca naţiune suverană independentă în Europa", a adăugat el, potrivit Rador.

Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe” când a invadat Ucraina.

„Președintele Putin a făcut câteva greșeli uriașe când a invadat Ucraina, greșeli strategice”, a spus Stoltenberg reporterilor în timpul unei vizite în Regatul Unit.

„Una a fost să-i subestimeze pe ucraineni – curajul lor, angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara… Cealaltă greșeală pe care a făcut-o a fost să subestimeze aliații, partenerii NATO, în capacitatea noastră de a sprijini Ucraina”, a spus el, conform Al Jazeera.

Vezi și: Xi Jinping, întâlnire cu Biden. Ce i-a transmis liderul de la Beijing președintelui de la Casa Albă privitor la relația SUA - China / foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel