„Jean de la Craiova a murit”. Adevărul despre anunțul care a bulversat România. De unde a pornit totul
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Jean de la Craiova
Jean de la Craiova
Fake-news-ul care a făcut înconjurul internetului despre moartea manelistului Jean de la Craiova a fost publicată cu ajutorul unor hackeri. DC News vă prezintă cu dovezi întreaga poveste.

Povestea fake news-ului despre moartea tragică într-un accident rutier a manelistului Jean de la Craiova a început, după cum ne arată motorul de căutare google, cu publicarea în urmă cu aproximativ 19 ore înainte de postarea acestei știri, a unui articol pe un site în limba rusă, numit register-news-24h.info. La o oră după acest fapt, Jean de la Craiova publică pe pagina sa oficială de Facebook anunțul potrivit căruia un site a anunțat, în mod fals, că ar fi murit. După încă două ore, un cântăreț, care își spune Ztrrerull Chitu, publică pe canalul său de YouTube un clip video cu o captură de ecran de pe articolul fals, anunțând moartea cântărețului. 

Fake link pe un site de știri

La o simplă căutare pe google a titlului știrii false "Jean de la Craiova a decedat astăzi într-un accident, avea doar 48 ani ..." nu veți putea însă găsi linkul original, iar pe site-ul rusesc de știri nici urmă de vreo știre despre Jean de la Craiova. Ceea ce ne face să bănuim că cei de la site-ul rusesc de știri nu știu nimic de existența acestei știri false. Dacă însă căutați varianta cache a linkului original și dați doar varianta text, veți observa în josul paginii o semnătură a celor care au făcut această știre falsă, niște hackeri (foto). De altfel, articolul despre Jean de la Craiova este o combinație între textul copiat cuvânt cu cuvânt de hackeri dintr-o știre cu un accident rutier, petrecut acum două zile, și prezentarea de pe Wikipedia a cântărețului.   

(w670)


VEZI ȘI:

„Jean de la Craiova a murit” - FAKE NEWS. A fost anunțată Poliția

Cristache reclamă FAKE NEWS despre TVR: Câtă manipulare!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel