Urmărește emisiunea live
Japonia va elibera în mare tone de apă decontaminată de la centrala nucleară Fukushima
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube National Geografic
Sursa Foto YouTube National Geografic
Agenția de Reglementare Nucleară din Japonia a dat undă verde planului de eliberare în mare, în acest an, a peste un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima.

Agenția de Reglementare Nucleară din Japonia a dat verde în iulie planului de a arunca în ocean apa contaminată stocată la centrala nucleară de la Fukushima timp de mai bine de un deceniu, după dezastrul din martie 2011. 

Agenția a stabilit că deversarea apei, care a trecut deja printr-un proces de decontaminare, nu reprezintă un risc pentru ecosistemul marin și sănătatea oamenilor, în ciuda prezenței reziduale a izotopilor de tritiu. 

Japonia a rămas fără capacitatea de stocare a apei folosite pentru răcirea reactoarelor avariate în urma accidentului și care s-a infiltrat în structurile avariate ale centralei în anii de după dezastru, potrivit Agenzia Nova.

În februarie anul trecut, Guvernul Japoniei și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au organizat prima întâlnire consultativă privind operațiunile de evacuare în mare a apei acumulate de la centrala nucleară Fukushima.

Un grup operativ AIEA a fost organizat în țară pentru a efectua o serie de analize ale apei. Inspecțiile, agreate anul trecut de agenție și Guvernul japonez, au avut scopul de a liniști opinia publică și comunitatea internațională cu privire la siguranța operațiunii de evacuare a apei pentru mediu și pentru sănătatea cetățenilor.

La întâlnire au participat oficiali ai Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, ai Ministerului de Externe și operatorului centralei nucleare Fukushima, Tokyo Electric Power Company Holdings Inc (Tepco).

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a reafirmat hotărârea agenției de a opera cu maximă transparență și aderență la fapte în revizuirea și supravegherea planului Japoniei de deversare a apelor de la centrala Fukushima în mare.

Accidentul de la Fukushima

Pe 11 martie 2011, nord-estul Japoniei a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea 9,0 grade pe scara Richter care a declanșat apoi un tsunami de proporții uriașe. Valurile au lovit centrala nucleară Fukushima Daiichi, inundând trei reactoare și declanșând un dezastru major.

Zona de excludere s-a extins extrem de rapid, per măsură ce radiațiile s-au scurs din centrală. Peste 150.000 de oameni au fost evacuați din preajma centralei, iar astăzi, după 11 ani, accesul este încă interzis complet pentru populație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel