Japonia, recunoaştere: Muncitor mort din cauza expunerii la radiaţii
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Japonia recunoaşte pentru prima dată că un muncitor de la Fukushima a murit din cauza expunerii la radiaţii.

Japonia a recunoscut pentru prima dată că un muncitor de la centrala nucleară de la Fukushima, distrusă de un cutremur şi tsunami cu peste şapte ani în urmă, a murit din cauza expunerii la radiaţii, relatează miercuri Reuters.

Un cutremur cu magnitudinea de 9,0 grade pe scara Richter s-a produs în martie 2011 în Japonia, declanşând un tsunami care a provocat circa 18.000 de decese şi cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobîl în urmă cu 25 de ani. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a decis vineri că vor fi plătite despăgubiri familiei bărbatului în vârstă de 50 de ani care a murit din cauza unui cancer pulmonar, a declarat un oficial pentru Reuters prin telefon.

Diagnosticat cu cancer

Bărbatul a fost angajat la mai multe centrale nucleare din Japonia şi a lucrat la centrala de la Fukushima Daiichi administrată de Tokyo Electric Power de cel puţin două ori după dezastrul din martie. El a fost diagnosticat cu cancer în februarie 2016, a spus oficialul. Ministerul a respins anterior expunerea la radiaţii ca fiind motivul îmbolnăvirilor a patru muncitori de la Fukushima, a mai spus sursa citată. Acesta este primul deces provocat de expunerea la radiaţii, a precizat oficialul nipon.

Mai mult de 160.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din apropierea centralelor nucleare afectate în urma cutremurului. Moartea a sute de persoane a fost atribuită haosului din timpul evacuărilor şi dificultăţilor şi a traumei mentale la care au fost supuşi aceşti oameni de atunci, iar guvernul japonez a susţinut întotdeauna că radiaţiile nu sunt o cauză pentru aceste decese.

Vezi și: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel