Delta Dunării, disputată politic. DEMISIE de la vârful USR după ce Ivan Patzaichin a fost JIGNIT. Se încearcă revenirea marelui campion
Marele campion Ivan Patzaichin s-a retras din poziţia de membru al Comisiei de Desemnare a guvernatorului ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării), după ce a fost jignit pe reţelele de socializare de către Mirel Constantin, preşedintele USR Sulina.
În urma negocierilor dintre partidele de coaliţie, funcţia de guvernator al Deltei Dunării a revenit celor de la USR-PLUS, iar primele nume fuseseră deja avansate. USR l-ar fi văzut guvernator pe Bogdan Bulete, iar PLUS Tulcea l-a împins în față pe Cristian Mititelu Răileanu. Bogdan Bulete lucrează la ARBDD din 2016, după ce anterior a fost directorul Poliției Locale Tulcea, iar Cristian Mititelu Răileanu lucrează pentru WWF.
Dacian Cioloş, însă, a decis ca numirea guvernatorului ARBDD să nu se mai facă pe criterii politice, ci în urma votului unei comisii conduse de Ivan Patzaichin, unul dintre marii campioni ai ţării şi un mare iubitor al Deltei Dunării. Procesul de desemnare presupune o largă consultare cu oameni, asociații și instituții din zona Rezervației.
Anunţul aducerii lui Ivan Patzaichin în comisie pare să fi tulburat apele în USR Tulcea, dar mai ales în USR Sulina. Preşedintele filialei, Mirel Constantin, despre care site-ul catavencii.ro afirmă că este "un individ cu recunoscut trecut și prezent de braconier, secondat de o mână de membri și membre de partid", a lansat un atac direct la adresa lui Patzaichin, chiar în postarea de pe reţelele de socializare în care Dacian Cioloş anunţa schimbarea.
Acesta a spus că ”Ivan Patzaichin membru în comisia de desemnare a guvernatorului ARBDD este sinonim cu lupul paznic la oi”. În plus, în spaţiul virtual au mai fost distribuite şi alte informaţii false despre firme cu care nu doar că Ivan Patzaichin nu are legătură, dar care nici nu există.
Astfel, Ivan Patzaichin a anunţat, duminică, 17 ianuarie, că se retrage din comisie.
"Lui Ivan Patzaichin i s-a propus în mod repetat, de către diverse guvernări, poziția de guvernator al ARBDD și a refuzat de fiecare dată. Nu pentru asta luptă, nu pentru asta se zbate de atâta vreme. Și, totuși, toți mititeii și mignonii Deltei, persoane care n-au, în viața lor, realizări nici cât a avut Ivan Patzaichin într-o lună din întreaga sa carieră, reușesc să zădărnicească, deocamdată, un demers în sfârșit normal, lăsând impresia că și noua clasă politică, cel puțin la baza ei, are exact apucăturile și obiceiurile vechii clase, de care ni se tot spune că vrea să ne scape.", notează caţavencii.ro.
Ionuţ Moşteanu a anunţat DEMISIA şefului USR Sulina
"Colegul nostru a demisionat. Dacă mă întrebaţi pe mine, comentariul nu îşi avea locul în spaţiul public. Dar USR este un organism în care oamenii spun deseori ce cred şi o fac în exterior înainte să o spună în partid. Am mai văzut asta. E din ce în ce mai rar genul ăsta de abordare, pentru că partidul s-a maturizat, colegii au înţeles că prima dată trebuie să discutăm între noi, în organele statutare, telefoanele conducerii partidului sunt deschise mereu pentru membri. Colegul a ieşit public şi până la urmă a ales să facă un pas în spate.
Mergem înainte. Obiectivul nostru este să dăm un guvernator pentru Delta Dunării aşa cum nu a fost niciunul în ultimii 30 de ani. Acel loc de la Dumnezeu are nevoie de o conducere limpede, profesionistă, curajoasă, care să ne păstreze Delta Dunării şi pentru generaţiile viitoare aşa cum ar trebui să fie, un loc unic în lume.", a declarat Ionuţ Moşteanu pentru DC NEWS.
Întrebat dacă se va discuta cu Ivan Patzaichin despre revenirea în comisie după demisia lui Mirel Constantin, deputatul USR a spus că deja se poartă discuţii în acest sens.
"Probabil va reveni, vor fi nişte discuţii şi probabil va reveni şi va susţine acest proces.", a completat Ionuţ Moşteanu.
Omul de afaceri Dragoş Anastasiu contestă 2 proiecte din Deltă
În tot acest timp, situațiile controversate nu se opresc în Deltă. Oamenii locului și cei care au dezvoltat turistic zona se plâng de proiecte care afectează mediul.
Proprietarul unui resort din comuna Sfântu Gheorghe, omul de afaceri Dragoş Anastasiu, contestă soluţia tehnică aleasă de autoritatea locală pentru dezvoltarea unei piste de cicloturism printr-un proiect european şi susţine că aceasta afectează mediul şi peisajul. Antreprenorul critică şi proiectul privind realizarea sistemului de iluminat public pe drumul dintre sat şi Marea Neagră care ar urma să fie finanţat din fonduri alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi de la bugetul local.
„Nimeni nu are nimic împotriva proiectelor de dezvoltare sau a persoanelor care doresc dezvoltarea locală. Pe noi ne interesează ca orice proiect de dezvoltare să aibă soluţii tehnice compatibile cu peisajul cultural din Deltă, unul unic şi de o atractivitate extraordinară. Dacă vrem o pistă de biciclete în rezervaţia naturală, soluţia tehnică e cea din alte rezervaţii, nisip sau pământ compactat, nu pietre vulcanice, asfalt sau beton. Cele două proiecte cu aceste soluţii tehnice nu au ce căuta în Deltă. Sunt soluţii dezastruoase care distrug pe termen lung atractivitatea celei mai frumoase zone din lume, drumul dintre localitate şi mare, din mijlocul unei rezervaţii”, a declarat, pentru Agerpres, Dragoş Anastasiu.
Alte ONG-uri, de acord cu Anastasiu
El a menţionat că punctul său de vedere coincide cu cel al altor organizaţii neguvernamentale şi şi-a exprimat speranţa ca autoritatea locală să modifice soluţiile tehnice pentru cele două proiecte.
„Părerea noastră şi a specialiştilor cu care am vorbit e că atunci când vorbim despre 200 de stâlpi de beton în rezervaţie şi despre şase kilometri de drum din piatră vulcanică cu borduri care stau pe fundaţii de beton în Delta Dunării, este obligatoriu a se face un studiu de impact de mediu. Or Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) spune că nu e nevoie de aviz de mediu. (…) Dacă ARBDD nu are atribuţii în zona de peisaj cultural, trebuie să se umble la lege, trebuie să existe ‘un poliţist’ care să împiedice proiecte prin care se toarnă 200 de stâlpi de beton în rezervaţie. Aşa ceva e strigător la cer!”, a mai spus Anastasiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News