Data publicării:

Iulie 2024, a doua cea mai caldă lună iulie din istorie. Cercetător: Nu am terminat cu recordurile de temperatură

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @hcavid92
FOTO: Freepik @hcavid92

Luna iulie a anului 2024 a fost a doua cea mai caldă lună iulie din istorie. Două zile, consecutive, au înregistrat recordul de temperatură.

Luna iulie 2024 a fost declarată a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată, întrerupând o perioadă de 13 luni în care fiecare lună a fost cea mai caldă din istoria recentă, potrivit Copernicus, Serviciul UE pentru schimbările climatice, notează Reuters.

Potrivit Copernicus, luna iulie 2024 a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste referința preindustrială din perioada 1850-1990, în plus, ultimele 12 luni au fost cu 1,64 grade Celsius peste media preindustrială din cauza schimbărilor climatice.

De asemenea, luna iulie a înregistrat cele mai calde două zile înregistrate vreodată, primul record rezistând numai 24 de ore.

Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili și a remarcat că oceanele care nu sunt afectate în mod normal de El Nino au înregistrat o creștere neobișnuită a temperaturilor.

”Acest El Nino s-a încheiat, dar cu această magnitudine a creșterii temperaturii globale, imaginea de ansamblu este destul de similară cu cea de acum un an.

Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de căldură ... Știm că această tendință de încălzire pe termen lung poate fi legată, cu un nivel foarte ridicat de încredere, de impactul omului asupra climei”, a declarat  Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus, pentru Reuters.

Iulie 2024, luna extremelor

Potrivit Copernicus, temperaturi peste mede au fost înregistrate în sudul și estul Europei, vestul SUA și Canada, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia și estul Antarticii.

Temperaturi apropiate sau sub medie au fost înregistrate în nord-vestul Europei, vestul Antarcticii, părți ale SUA, America de Sud și Australia.

De asemenea, luna iulie 2024 a fost mai ploioasă decât media în nordul Europei și în sud-estul Turciei, în timp ce avertizările de secetă au persistat în sudul și estul Europei.

De altfel, gheața marină arctică a scăzut mai mult decât în ultimii doi ani, cu 7% sub medie, deși nu la fel de de grav ca scăderea record, de 14% înregistrată în 2020.

Gheața marină din Antarctica a înregistrat a doua cea mai scăzută în iulie, cu 11% sub medie, față de 15% în iulie a anului precedent.

Cât privește temperatura globală a mărilor, aceasta rămâne aproape de niveluri record, iulie 2024 fiind cu doar 0,1 grade Celsius mai mică decât iulie 2023, punând capăt unei serii de 15 luni consecutive de noi recorduri.

”Ceea ce am văzut a fost surprinzător în ceea ce privește cât de mult mai cald a fost. Aceasta ridică întrebarea ce se întâmplă cu oceanul în afara acestui model climatic natural, cum ar fi evenimentele El Nino sau La Nina. Există schimbări în curenții oceanici?” a mai spus Nicolas.

22 iulie, cea mai călduroasă zi din istorie

Luni, 22 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor preliminare furnizate de agenția de monitorizare a Uniunii Europene, depășind precedentul record stabilit de ziua de duminică, 21 iulie 2024, care a deținut acest titlu pentru doar 24 de ore, informează Reuters, scrie Agerpres.

Astfel, temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul stabilit duminică, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări ce au început să fie efectuate în 1940.

Anul trecut, recordul a fost depășit timp de patru zile la rând, între 3 și 6 iulie 2023. Înainte de acea perioadă, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor a fost 13 august 2016.

"Lunea trecută ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile - mă refer aici la o perioadă care acoperă zeci de mii de ani în urmă", a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia și China au înregistrat temperaturi record. țările din regiunea Golfului Persic, de asemenea, s-au confruntat cu indici de căldură - luând în considerare umiditatea - care au depășit 60 de grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele zone ale Europei au depășit 45 de grade Celsius.

Schimbările climatice, stimulate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele acestor recorduri, au afirmat mai mulți oameni de știință.

Dar, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic El Nino pentru a stabili un nou record zilnic de căldură, un astfel de fenomen combinat nu a existat în luna iulie din 2024.

Karsten Hausten consideră "remarcabil" faptul că recordul a fost doborât în această perioadă, întrucât clima planetei noastre a intrat într-o fază neutră, în care nu se mai face resimțit impactul fenomenului El Nino.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel