Iulian Trandafir, ADRFR, despre testarea în FARMACII: ”Suntem abia la început”. Semnal către Alexandru Rafila
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Iulian Trandafir, vicepreședinte ADRFR, a vorbit despre situația testării COVID în farmacii și a transmis un semnal către Alexandru Rafila.

"Vorbind de ţările europene, în momentul care s-a deschis această posibilitate a serviciilor farmaceutice ele nu au fost îmbrăţişate de la început de toate farmaciile şi este şi normal. Pot să vă dau un exemplu... În România, anul trecut, dacă nu mă înşel, s-a legiferat sau s-a permis farmaciilor să testeze anti-COVID. Au fost nişte norme, s-au publicat. S-au înscris aproximativ 140 de farmacii, iniţial, din cele 10.000. Eu știam cam de 8100. S-ar putea să fie ceva mai multe, cu puncte farmaceutice, probabil că nu le cunosc chiar pe toate.

În momentul în care a început testarea anti-COVID în farmacii, numărul de cazuri descreştea abrupt. Este normal ca în momentul ăla să nu se fi înscris foarte multe farmacii, dar acum, la ultimul val de COVID, au fost foarte multe teste care s-au făcut în farmacii, în cele care au fost înscrise. Este normal ca orice serviciu de genul ăsta să fie adoptat treptat. El durează între 4-5 ani, nu testarea neapărat, dar serviciile farmaceutice să intre cumva în sistemul sanitar şi să fie recunoscute atât de către medici, cât şi de pacienţi şi să capete încrederea. Noi suntem abia la început. De făcut, nici nu am început încă, în mod foarte serios, pentru că avem o singură testare pentru o afecţiune care este momentană.

Probabil vom ieşi din pandemie, în perioada imediat următoare, şi acest serviciu de testare nu îşi va mai avea sensul. Eu sper să înceapă să funcţioneze cât mai repede comisia de specialitate farmaceutică din cadrul Ministerului Sănătăţii astfel încât, împreună cu colegiul farmaciştilor, să poată să ducă la îndeplinire măsurile din domeniul de activitate conform ordinului dat în 4 noiembrie, referitor la serviciile farmaceutice", a spus Iulian Trandafir, vicepreședinte ADRFR, în cadrul dezbaterii "Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții", organizată de DC MEDIA GROUP.

Adevăratul SCOP al schimbării majore din FARMACII 

În aceeași dezbatere, Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelui (ANMDMR), a vorbit despre importanţa disponibilităţii medicamentelor în farmaciile din România, dar şi despre ce înseamnă, de fapt, disponibilitatea lor. 

"Din punctul de vedere al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, agenţia este implicată conform legii în activitatea de inspecţie în farmaciile comunitare şi are ca principal scop, scris sau nescris, asigurarea accesului corespunzător al pacienţilor la tratament. Trebuie făcută aici o specificaţie: în general asociem disponibilitatea unui tratament doar cu existenţa lui pe raft. Când spunem despre un tratament că trebuie să fie disponibil, ne limităm din păcate la a face toate demersurile ca el să existe în raft şi să poată fi livrat pacientului, dacă i-a fost prescris. Dar nu e numai despre asta. Avem asociat vânzării, disponibilităţii fizice a medicamentului, nevoia eliberării medicamentului sau consilierii asociate eliberării medicamentului. 

Este un lucru cât se poate de important, se poate focusa pe medicament în sine, pe ceea ce înseamnă posologie, interacţiuni, reacţii adverse, dar poate fi privită într-un cadru ceva mai larg, în conexiune cu alimentaţia, stilul de viaţă şi toate lucrurile care ar fi foarte de ajutor pacientului român. Din acest punct de vedere, nu pot decât, în numele Agenţiei, să îmi doresc să existe o standardizare şi nişte ghiduri aduse la standarde europene după care să se desfăşoare aceste activităţi în farmaciile comunitare şi de spitale. Ne dorim obţinerea unor beneficii, avem idee din experienţa colegilor din alte ţări europene şi ştim sigur că se pot atinge obiectivele, dar ne dorim ca ele să fie atinse în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi", a declarat Răzvan Prisada.

Citește mai departe>>

Dezbaterea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel