Data publicării:

Iulian Dumitrescu: Încep lucrările de execuție la Casa compozitorului Paul Constantinescu din Ploiești

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Casa memorială Paul Constantinescu Foto: Facebook
Casa memorială Paul Constantinescu Foto: Facebook

Iulian Dumitrescu, președintele PNL al CJ Prahova, anunță demararea lucrărilor de restaurare  la casa compozitorului Paul Constantinescu.

"Am semnat contractul de execuție a lucrărilor de restaurare, revitalizare și punere în valoare a acestei embleme a culturii prahovene.

Lucrările sunt finanțate prin programul RO – Cultura, iar durata lor este de 16 luni.Beneficiarii principali vor fi prahovenii interesați de artă, muzică și cultură, artiști și turiști care iubesc muzica clasică", precizează Iulian Dumitrescu.

Paul Constantinescu (n. 30 iunie 1909, Ploiești – d. 20 decembrie 1963, București) a fost un compozitor român, membru corespondent (1963) al Academiei Române.

Profesor la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din București.Constantinescu a fost un talent artistic cu certe aptitudini și față de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generației anterioare ce și-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocație din țară, reușind să-și apropie sursele de inspirație din solul natal, chiar de la debutul creator.

Muzician format atât în țară, cât și în străinătate (Conservatorul din Viena), a avut o activitate creatoare intensă, abordând genuri diverse pe care le-a perfecționat mereu.

A fost distins cu Mențiuni, Premiul II și Premiul I la Concursul de compoziție ”George Enescu” în anii 1931, 1932, 1938; a colaborat cu orchestrele importante din România și cu dirijori precum George Georgescu (1887-1964), Ionel Perlea (1900-1970), Constantin Silvestri (1913-1969), Iosif Conta (1924-2006), Cornel Trăilescu (1926-2019), Mircea Cristescu (1927-1955), Ion Baciu (1931-1995) etc.

Vezi și: Iulian Dumitrescu: CJ Prahova și OMV Petrom, parteneri pentru sănătatea prahovenilor

Operele sale s-au interpretat atât în țară, cât și peste hotare, multe dintre acestea fiind înregistrate la casa de discuri Electrecord, tipărite la Editura Muzicală și Universal Edition (Nunta în Carpaţi, Variaţiuni libere pe o melodie bizantină din sec XIII ș. a.).

"Paul Constantinescu a supraviețuit schimbărilor politice ale vremii ca dealtfel și muzica sa, ajunsă a  fi cunoscută și recunoscută în țară și străinătate. A primit distincții atât de la regii României (Carol al II-lea, Mihai), cât și de la autoritățile României Socialiste; a fost profesor la Conservatorul Bucureștean dar a ocupat diverse alte funcții în instituții culturale precum Radiodifuziunea Română sau Oficiul Național Cinematografic.

Cu talent muzical, literar și artistic, Paul Constantinescu și-a înscris numele în lista compozitorilor semnificativi ai României. Lucrările sale rămân dovada unui interes deosebit pentru melosul popular și muzica bizantină, a echilibrului dintre rigoare, inspirație și măiestrie iar imaginea sa este cea a unui compozitor tradițional, dar emblematic pentru muzica românească a secolului XX", scria  Irina Nițu pe georgeenescu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel